'Dünyada Ve Türkiye'de Ormancılığın Gündemi' Paneli

Bartın Üniversitesi’nde "Dünyada ve Türkiye'de Ormancılığın Gündemi" konulu panel düzenlendi.

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, üniversite konferans salonunda Ormancılık Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, yakın zamanda yaptıkları araştırmada, 81 ilde orman varlığının artığını belirlediklerini söyledi.

Ormanların daha yoğun olduğu yerlerin kırsal kesimde, azaldığı illerde ise kentleşmenin yoğun olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Atmış, "Dünyada, ormanların her geçen gün azalmasına karşın Türkiye’de 1973'den bu yana arttığını görmekteyiz. Bunun çeşitli sebepleri var. Tabii ki ağaçlandırma çalışmaları önemli bir etken olsa da kırsaldan kente göçen insanlarımızın sayısının çok olması da bunda etkili. Çünkü kırsaldan ayrıldıktan sonra ekilen alan orman alanı oluyor, hayvanlar ormanlık alanlara bırakılmıyor, ağaçlar yakmak için kesilmiyor." dedi.

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Durkaya ise “Geçmişten Günümüze Türk Ormancılığı” adlı konuşmasında, tarihsel süreçte ülkenin ormancılık alanında gelinen durumu anlattı.

1700’lü yıllardaki hızlı sanayileşme süreci, bu süreçte enerji ve hammadde kaynağı olarak ormanlardan yararlanılmasının getirdiği orman yıkımları sonucunda süreklilik ilkesi doğduğunu ve bunun da ormancılığın doğuşuna vesile olduğunu belirtti.

- "Son 130 yılın en sıcak 7 yılını 11 yıl içerisinde yaşadık"

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu ise “Küresel İklim Değişikliği ve Ormanların Rolü” konulu konuşmasında insanların çeşitli aktiviteleri sonucunda meydana gelen "sera gazları" olarak nitelenen karbondioksit, metan, su buharı, kloroflorokarbon gibi gaz miktarlarının arttığını bunun da yeryüzü sıcaklığının yapay olarak artmasına sebep olduğunu belirtti.

2 milyon yıl önce yaşanan buzul çağından günümüze kadar yerküre sıcaklığının 3 derece arttığı ve bu artışın orantılı olarak önemli bir bölümü olan 0.5 derecenin son 50 yılda gerçekleştiği de dile getiren Saraçoğlu, “Son 130 yılın en sıcak 7 yılı, son 11 yıl içinde yaşanmıştır. Bu 2 milyon yıl boyunca süregelen sıcaklık temposunun birdenbire 6 bin 666 kat artması demektir. Bu çılgınca artışın son 130 yıllık kıyaslamalı temposu, son 11 yıla sıkışan en sıcak 7 yıla işaret ediyor.” dedi.

Etkinliğe, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, daire müdürleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA