'Veri Güvenliği Reformu Önemli Bir Adım'

Veri Güvenliği Reformu’nun AB ile veri paylaşımı gerçekleştiren tüm Türk kuruluşlarını doğrudan etkileyeceği ve yönetmeliğin veri güvenliği için atılmış önemli bir adım olduğu bildirildi.

'Veri Güvenliği Reformu Önemli Bir Adım'
Yazılım danışmanlık hizmeti şirketi Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, 25 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen Genel Veri Koruma Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, AB ile karşılıklı veri paylaşımını sürdüren tüm kuruluşları etkileyecek olan yönetmeliğin, AB ile doğrudan ilişkide bulunan kuruluşların AB standartlarında veri güvenliği düzenlemelerine sahip olmalarıyla mümkün hale geleceğini söyledi.



"Veri güvenliği için önemli bir adım’’

Dolaşımdaki veri miktarının her geçen gün artması sebebiyle siber saldırıların etki alanının da genişlediğini ifade eden Kutlay Şimşek, ‘’Siber tehditler artarak sürecektir. Genel Veri Koruma Yönetmeliği ve benzeri yönetmelikler ise firmaları bu tehditlere yönelik önlemler almak zorunda bırakan ancak veri güvenliğini sağlamayı amaçlayan hukuki düzenlemelerdir. Bu açıdan yönetmelik veri güvenliği için atılmış önemli bir adımdır.’’ dedi.

Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin sadece Avrupa Birliği sınırları için geçerli olmadığının altını çizen Kutlay Şimşek, ‘’Örneğin, Avrupalı olsun ya da olmasın bir şirket AB vatandaşlarına ürün veya hizmet satıyorsa, AB vatandaşı olan çalışanları varsa ya da AB’de tedarikçileri varsa Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne uymak zorunda. Bu nedenle bu yönetmelik tüm dünyayı ilgilendiriyor’’ diye konuştu.

"Koruma çözümlerinin en önemlisi, şifreleme’’

Şimşek’in verdiği bilgiye göre, Avrupa’nın yeni veri koruma yasası için uygun gördüğü yöntemlerin başında güçlü şifreleme var. Şimşek, ‘’Karmaşık algoritmalar sayesinde şifrelemenin çok güçlü olması, dolaşım halindeki verilerin ele geçirilmesi durumunda kullanılamayacak olması gibi geliştirilen yöntemler sayesinde veriler daha güvenli” şeklinde konuştu.

"20 Milyon euroya varan ağır cezalar var’’

Yönetmeliğe uymayan şirketlerim, çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Şimşek, ‘’Yeni kanunla birlikte şirketler, veri koruma, rıza şartları, müşteri veya çalışanların gizliliği gibi Genel Veri Koruma Yönetmeliği kurallarını ihlal etmeleri durumunda cezanın üst sınırını 20 milyon euroya varan ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir’’ İfadelerini kullandı.
Kaynak: İHA