Libya'daki Olaylar

BM Libya Destek Misyonu, General Hafter'e bağlı güçlerden, hakkında tutuklama kararı bulunan komutan Verfeli'yi UCM teslim etmesini istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen General Halife Hafter'e bağlı güçlerden, hakkında tutuklama kararı bulunan komutan Mahmud el-Verfeli'yi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) teslim etmesini istedi.

BM misyonundan yapılan yazılı açıklamada, General Hafter'e bağlı güçlerde yüzbaşı olarak görev yapan Verfeli'nin yargısız infaz uygulayarak Bingazi'de en az 7 kişiyi öldürmesi kınandı ve söz konusu komutanın UCM'ye teslim edilmesi istendi.

Açıklamada, Verfeli'nin 2017 yılında da en az 5 kişinin yargısız infazında rol oynadığının tespit edildiği aktarıldı.

Sosyal medyada dün, Verfeli'nin Bingazi'de 34 kişinin hayatını kaybettiği iki bombalı saldırıya misilleme olarak en az 7 kişiyi öldürdüğü yönünde görüntüler yer almıştı.

UCM Savcısı Fatou Bensouda, Ağustos 2017'de, Libya'nın Bingazi kenti ve çevresinde bir yıl içinde 7 vakada 33 kişinin ölümünden sorumlu olduğu ve savaş suçu işlediği iddiasıyla Mahmud el-Verfeli hakkında tutuklama kararı verildiğini açıklamıştı.

UCM'den 13 Eylül 2017'de yapılan açıklamada da Verfeli'nin mahkemeye teslim edilmesi talebi yinelenmişti.
Kaynak: AA