Doğa Harikası Lagünün Göçmen Misafirleri

Türkiye'de geçen yıl rekor sayıda göçmen kuş ağırlayan Adana'daki Akyatan Lagünü'ne gelmeye başlayan flamingolar, güzellikleriyle görenleri hayran bırakıyor Su içindeki bitkilerin yeşil rengiyle ile gökyüzünün mavisinin karıştığı gölde konaklayan göçmen kuşlar, doğa harikası lagüne ayrı bir güzellik katıyor Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Terzioğlu: 'Çukurova yöresini aynı zamanda bir kuş cennetine, bir sulak alan cennetine çevirmek için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz'

ÖMER FANSA - Türki̇ye'de kuş göç yollarının kesi̇ştiği bölge içinde olan Adana'daki Akyatan Lagünü, flamingoları ağırlamaya başladı.

Göçmen kuşların Türkiye'deki dinlenme ve beslenme yerleri arasında önemli bir yeri bulunan ve geçen yıl dünyada 600 bin civarında olduğu tahmin edilen flamingoların yüzde 15'ine ev sahipliği yapan lagünün, yeni misafirleri geldi.

Sonbaharın gelmesiyle Çukurova'ya göçen ince bacaklı, uzun eğri bir boyuna ve renkli tüylere sahip yüzlerce flamingo, Akyatan Lagünü'nü renklendirdi.

AA muhabirinin "drone"la havadan görüntülediği flamingolar, su içindeki bitkiler ile gökyüzünün mavisinin karıştığı doğa harikası lagüne ayrı bir güzellik kattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Hasan Terzi̇oğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada iki büyük kuş göç yolu barındırdığını, bu iki yolun da bölgelerinin sorumluluk alanı içinde kesiştiğini belirtti.

Adana'da aralarında milli park olma özelliği de taşıyan Akyatan, Yumurtalık, Tuzla ve Ağayatan lagünlerinin bu kuş göç yollarında önemli bir yeri taşıdığını anlatan Terzioğlu, "Burada hem büyüklüğü hem de biyoçeşitlilik açısından Akyatan Lagünü öne çıkmaktadır. Bu yönlerden oldukça zengindir. Akyatan Lagünü, aynı zamanda dünyada sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşme olan Ramsar Sözleşmesi koruma alanıdır." ifadesini kullandı.

- "Rekor sayıda flamingo geliyor"

Terzioğlu, flamingoların lagündeki kuşların simgesi haline geldiğini, geçen yıl yapılan kuş sayımlarında rekor sayıda flamingo tespit edildiğini anımsattı.

Flamingoların kış mevsimini geçirmek için sıcak bölgeleri tercih ettiğini anlatan Terzioğlu, şunları kaydetti:

"Kuşlarımız gelmeye başladılar. Ziyaretçilerimizi de buraya bekliyoruz. Çukurova yöresini aynı zamanda bir kuş cennetine, bir sulak alan cennetine çevirmek için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Özellikle Akyatan Lagünü'nde çok detaylı, kolay kullanımlı, iki kuş gözlem kulesi yapılıyor. Yıl sonuna kadar tamamlanacak. Biz ziyaretçilerimizi buraya bekliyoruz. Dünya ve Türkiye'de bu konunun meraklılarının ilgisini çekmeye çalışacağız."
Kaynak: AA