BM 72. Genel Kurul Görüşmeleri

Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac, BM'nin Libya krizine yönelik yeni stratejisi için belirli bir zaman takvimi sunmasını istedi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, BM'nin ülkesindeki krize yönelik yeni stratejisi için belirli bir zaman takvimi sunması çağrısında bulundu.

BM 72. Genel Kurulu'nda konuşan Serrac, uluslararası toplumun ülkesindeki krizin çözülmesini engelleyenlere karşı açık bir mesaj göndererek, askeri çözüme yer olmadığını ve Libya krizini çözme konusunda ciddi olduğunu belirtmesi gerektiğini belirtti.

Güvenlik Konseyi'nin kararlarına aykırı bir şekilde UMH'ye paralel her hangi bir yapıyla ilişki kuranlara karşı gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Serrac, Fas'ın Suheyrat kentinde 2015 yılının sonlarında varılan siyasi ittifakın, siyasi anlaşmazlıkların çözümü, devlet kurumlarının inşası ve istikrarlı ortamın hazırlanması için bir köşe taşı olduğunu dile getirdi.

Başkanlık Konseyi'nin çatışmanın tarafı olmadığını belirten Serrac, konseyin, kapsamlı bir ulusal uzlaşının ve herkesi kucaklayan bir Libya devletinin temellerini atmanın yolu olduğunu aktardı.

BM Genel Sekreteri Guterres, çarşamba günü New York'taki BM karargahında üst düzey bir toplantıda, BM'nin, Libya'daki krize siyasi bir çözüm bulma amaçlı yeni stratejisinin ayrıntılarını açıklamıştı.

Stratejinin, krizin ilgilendirdiği tarafların güvenini, liderliğini ve siyasi iradesini gerektirdiğini vurgulayan Guterres, bu stratejinin kapsamlı siyasi çalışmanın yeniden aktifleştirilmesi, Libya halkıyla güvenilirliğin inşa edilmesi, güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesi,uluslararası katılımın koordinesi, Libya halkının sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi,göçmenlerle ilgili uluslararası uzun vadeli kriterlerin güçlendirilmesi ve insani yardım için öngörülebilir destek sağlamayı içerdiğini belirtmişti.
Kaynak: AA