Avustralya'dan Filipinler'e Yardım

Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop, Marawi kentindeki çatışmalar nedeniyle yerlerinden olanlar için 20 milyon Avustralya doları yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Filipinler'in Mindanao eyaletinin Marawi kentinde ordu ve DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü arasındaki çatışmalar nedeniyle yerlerinden olanlar için 20 milyon Avustralya doları (yaklaşık 56 milyon TL) yardımda bulunulacağını bildirdi.

The Philippine Star gazetesinde yer alan habere göre, Bakan Bishop, yaptığı açıklamada, Filipinler'in başkenti Manila'da Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile dün bir araya geldiğini ve Marawi kentindeki durumu ele aldıklarını kaydetti.

Marawi'de yerlerinden olan yaklaşık 360 bin kişi için 20 milyon Avustralya doları yardımda bulunacaklarını belirten Bishop, 'Avustralya hükümeti, terörizmle mücadelede Filipinler'le çalışmaya devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta Mindanao'nun Marawi kentinde, Washington yönetiminin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı.

Devlet Başkanı Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de 'kalkışma olduğu' gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti.

Marawi'de iki aydan uzun süredir devam eden çatışmalar ve operasyonlarda 491 militanın öldürüldüğü, 114 asker ve 45 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen Abdullah-Ömer Maute kardeşler tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, Nisan 2015'te terör örgütü DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.

Kaynak: AA