Kabe'deki Tarihi Emanetler Hacıların Gözdesi Oldu

Kabe’nin tarihi boyunca kullanılan eşya ve emanetlerden oluşan müze, milyonlarca hacının gözdesi oluyor.

Kabe'deki Tarihi Emanetler Hacıların Gözdesi Oldu
Mekke-i Mükerreme’de 7 yıl önce açılan Kabe ve Mescidi Nebevi Müzesi, hacıların yoğun ilgisini görüyor. Geçtiğimiz Şaban ayında yaklaşık 5 milyon ziyaretçisini ağırlayan müzeyi hac döneminde her gün ise bin kişi ziyaret ediyor. Müzede Kabe ve Mescidi Nebevi’ye ait Hazreti Muhammed’den (S.A.V), Dört Halife, Memlükler, ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan asırlık eşyalar ve emanetler yer alıyor. Yüzde 80’inini ise Osmanlı Sultanlarına ait parçalar oluşturduğu müzede Hz. Osman(r.a) döneminden kalan Kur’an-ı Kerim, Kabe merdiveni gibi emanetler de yer alıyor.

Altın işlemeli yeni örtüsü hazırlandı

Kabe Müzesinin hemen yanında yer alan Kabe örtüsü dokuma fabrikasında 670 kilo ipekten dokunan ve ayet-i kerimeler altın tel ile işlenen yeni örtü de hazırlandı. 14 metre yüksekliğinde 16 parçadan oluşan örtü Kurban Bayramı sabahı değiştirilecek. Eski örtüler ise Mekke-i Mükerreme’de Peygamber Efendimizin nesebinden gelen Seyyit ve Şerif ailelere verilerek Müslümanlara dağılması sağlanıyor.

Örtünün ağırlı bir tonu aşıyor

Kâbe’nin örtüsü, 200 kişinin çalıştığı bir fabrikada özel oluşturulan 35 kişilik ekip tarafından yaklaşık 6 ayda dokunuyor. Kabe’nin yeni örtüsü işlemesi yapıldıktan sonra yaklaşık 1 ton ağırlığını aşarken, ziyaretçinin en az olduğu, hacı adaylarının Arafat’a çıktığı gün değiştiriliyor. Örtü, her yıl 80 kişi tarafından değiştiriliyor.

Kabe Örtü Fabrikasında çalışacak olanlar ise özel sınavlardan geçirildikten sonra işe alınıyor.
Kaynak: İHA