Nobel Ödüllü Malala Nijerya'daki Mülteci Kamplarını Ziyaret Etti

Nobel Barış Ödülü sahibi Yusufzay: 'Nijerya, Afrika'nın en zengin ülkesi olmasına rağmen dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla okula gidemeyen kız çocuğuna sahip'.

Nijerya'daki mülteci kamplarını ziyaret eden Nobel Barış Ödülü sahibi Pakistanlı Malala Yusufzay, Afrika'nın en zengin ülkeleri arasında olmasına rağmen Nijerya'da milyonlarca kız çocuğunun okula gidemediğini söyledi.

Kızların eğitimi konusunda Birleşmiş Milletler (BM) barış elçisi olarak atanan Yusufzay, Borno eyaletindeki mülteci kamplarında yaşayan kız çocuklarını ziyaret etti.

Yusufzay, 'Nijerya, Afrika'nın en zengin ülkesi olmasına rağmen dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla okula gidemeyen kız çocuğuna sahip.' dedi.

Kamptaki Yerwa Kız Çocuğu Okulu'na ziyarette bulunan Yusufzay, 'Araştırmalar açık. Eğitimli kız çocukları ekonomiyi güçlendirir, çatışmayı azaltır ve toplumsal sağlığı artırır. Kız çocuklarının ve ülkelerinin geleceği için Nijeryalı liderler derhal eğitime öncelik vermeliler.' ifadelerini kullandı.

- Boko Haram 2 binden fazla öğretmeni öldürdü

Nijerya gazetesi Daily Trust'ın haberine göre, Boko Haram örgütünün 2009'dan bu yana düzenlediği saldırılarda, ülke genelinde yaklaşık bin 400 okul kullanılamaz hale geldi ve 2 bin 295'ten fazla öğretmen yaşamını yitirdi.

Ülkenin kuzeyinde 3 milyon çocuk eğitim desteğine ihtiyaç duyuyor. BM raporlarına göre, ülkede yaklaşık 11 bin çocuk iç çatışma ve yoksulluk nedeniyle eğitim alamıyor.

Yaklaşık 200 milyon nüfuslu Nijerya'da yoksulluk ve kuzeydeki Boko Haram örgütünün saldırıları, eğitime katılım oranının düşük olmasındaki en önemli neden olarak gösteriliyor.

Kaynak: AA