YTB İle AYK Arasında İş Birliği Protokolü

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu arasında 9 maddelik mutabakata varıldı.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AYK) arasında 9 maddeyi içeren kurumsal iş birliği protokolü imzalandı.

YTB'nin Ankara'daki başkanlığında, iki kurum arasındaki ortak çalışma alanları ve iş birliği konularında 9 maddeyi içeren mutabakatın imza töreni düzenlendi.

YTB Başkanı Mehmet Köse, burada yaptığı konuşmada, AYK Başkanı Prof. Dr. Derya Örs'e teşekkür ederek, iki kurum arasındaki çalışma iş birliğininin iki yapıyı da kurumsallaştıracağını kaydetti.

İki kurumun kesiştiği alanın çok fazla olduğunu anımsatan Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:

'YTB'nin görev alanı itibarıyla hitap ettiği coğrafya, hitap ettiği kitle, AYK'nin çalışma alanında birçok alanıyla örtüşüyor. Kendilerinin uzmanlık birikimleri bu anlamda bizim ihtiyaç duyduğumuz konu başlıkları, bunların başında Türk Tarihi Kurumu ve Türk Dil Kurumunun uzmanlık alanına giriyor.'

Köse, YTB'nin öncelikle yurt dışında yaşayan Türklerin kimlik ve kültür aidiyetini korumaya yönelik çalışmaları yapmaktan sorumlu olduğunu belirterek, bu alanda hem tarih, kültür aktarımı hem de ana dil öğretimi noktasında Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunun uzmanlarının katkısını önemsediğini ifade etti.

Türkiye'nin uluslararası öğrenciler politikasının önemli bir yer tuttuğunu anlatan Köse, bugün 16 bin civarında yabancı öğrencinin Türkiye bursları kapsamında eğitim aldığını söyledi.

Köse, imzalanan protokol kapsamında ilk çalışma olarak Türkiye'nin tarihi ve kültürel coğrafyasında bulunan Kırım'ın tarihi ve kültürel mirasıyla ilgili hazırlanan envanterin yabancı dillere çevirileceğini bildirdi.

- 'Ortak hareket için protokolü imzalayacağız'

Örs, yaptığı konuşmada, iki kurumun güçlerini birleştirmek için 9 maddeden oluşan bu protokolün hazırlandığını ve iş birliğinin resmiyet kazandığını dile getirdi.

YTB'nin yurt dışında gösterdiği faaliyetlere AYK'nin de destek vermeye devam edeceğini belirten Örs, 'Yurt içinde, yurt dışında yapılacak faaliyetlerde ortak hareket etmek üzere bu protokolü imzalayacağız.' dedi.

Örs, Türkiye'nin yürüttüğü politikalarla ilgili, 'İnsanlığın da refah içerisinde yaşamasını arzu eden bir devlet olduğumuza inanıyorum. Bölgedeki sorunların çözümünde de Türkiye'nin her türlü katkısının olduğunu takdirle görüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA