Hint Okyanusu'nun İncisi Açıklaması Sri Lanka

Hazreti Adem'in dünyada ilk ayak bastığı yer olarak rivayet edilen Sri Lanka, farklı kültürü, yemyeşil doğası, ilginç yapıları ve eşsiz güzellikleriyle dikkati çekiyor Güney Asya'nın yeşile bürünmüş tropikal ormanları, çay tarlaları, baharat bahçeleri, pirinç tarlaları ve kauçuk ağaçlarıyla renk cümbüşü oluşturan ada ülkesi Sri Lanka'yı 'yeryüzü cenneti' olarak tanımlamak mümkün Dünyanın en büyük çay üreticileri arasında bulunan Hint Okyanusu'nun incisi Sri Lanka, doğal tabiat manzarası ve farklı kültürüyle her yıl milyonlarca turist çekiyor.

KAAN BOZDOĞAN - İnsanlığın 'baba yurdu' olarak rivayet edilen, Güney Asya'nın yeşile bürünmüş tropikal ormanları, çay tarlaları, baharat bahçeleri, pirinç tarlaları ve kauçuk ağaçlarıyla renk cümbüşü oluşturan ada ülkesi Sri Lanka, eşsiz güzellikleri ve farklı kültürü ile dikkati çekiyor.

Tarihi MÖ 3000 yıllarına uzanan Hint Okyanusu'nun incisi Sri Lanka, çeşitli kaynaklarda Hazreti Adem'in cennetten yeryüzüne indiği topraklar olarak gösteriliyor. Hindistan'ın 31 kilometre güneydoğusunda, başkenti Kolombo olan ülkede yaklaşık 22 milyon insan yaşıyor.

İklimi sıcak ve nemli olan, muson yağmurlarının etkisinde kalan Sri Lanka, son yıllarda kültürü, doğal güzellikleri ve farklı özellikleriyle adından söz ettiriyor. Ülke ayrıca, antik kentleri, budist tapınakları ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki tarihi yerleriyle ilgi görüyor. Ülke su sporlarından doğa yürüyüşüne, tırmanıştan çeşitli spor branşlarına da imkan da sağlıyor.

Dünyanın tabiat manzarası bakımından en güzel ülkelerinden biri olarak nitelendirilen Sri Lanka, bitki örtüsü, yemyeşil tropikal ormanları ve nadide yetişen rengarenk çiçekleri ile adeta doyulmayacak renk cümbüşü seyri sunuyor. Ülke ormanlarında tik, abanoz, demir ve hind ağacı gibi kerestesi çok kıymetli ağaçlar bulunuyor.

Yemyeşil çay adası konumundaki ülkede nüfusun yarısından fazlası tarımsal alanlarda, geri kalanlar da ağırlıklı olarak endüstri ve ticaret sektöründe çalışıyor. Çay üretimi ve ihracatı bu ülkede milyonlarca insanın en önemli geçim kaynağı olurken, önemli kısmı da geçimini balıkçılıktan sağlıyor.

Türkiye'de ancak hayvanat bahçelerinde görülebilecek fillere burada günlük yaşamda rastlamak mümkün. Ülkeyi gezmek isteyenler fil safarisi yaparak ya da fil yetimhanesini gezerek keyifli zaman geçiriyor, fillerin biberonla beslenmesine ve fil dışkısından kağıt yapımına tanıklık ediyorlar.

Para birimi rupi olan Sri Lanka'nın yerel saati Türkiye'nin 2,5 saat ilerisinde. Sinhala, Tamilce ve İngilizce ülkenin resmi dilleri arasında yer alıyor. Budizm devletin öncelikli dini olsa da ülkede, İslam, Hristiyan ve Hinduizm dinlerine mensup vatandaşlar da yaşıyor. Ülkenin hemen her yerine Buda heykelleri ve tapınaklar inşa edilmiş durumda. Trafiğin sol şeritten aktığı ülkede, şehir içi ulaşımları motor taksi olan tut-tuk ile sağlanıyor. Ülkede birkaç da Müslüman köyü bulunuyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 9'unu oluşturan Müslümanlar bu köylerde yaşam mücadelesi veriyor.

- Sri Lanka'da İslam'ın simgesi: Kırmızı Mescit

Başkent Kolombo, aynı zamanda ülkenin en büyük şehri. Nüfusunun yüzde 35'i Müslüman olan Kolombo'da 250 cami bulunuyor. Bu camiler arasında Sri Lanka'da İslam'ın sembolü olarak kabul edilen, mimarisi ve kırmızı rengiyle dikkat çeken 'Kırmızı Mescit' de yer alıyor. Müslümanlara ait iş yerlerinin yoğun olarak yer aldığı Pettah bölgesindeki Kırmızı Mescit Camisi, 'Jamiul Alfar Jummah Mescidi', Tamilce'de 'Samman Kottu Palli', Sinhalca'da ise 'Rathu Palliya' adlarıyla biliniyor.

UNESCO tarafından 'kültürel miras' listesine alınan 'Kırmızı Mescit', 1908 yılında Hindistan asıllı İngiliz Müslümanlarca inşa edilmiş. Öncellikle bin 500 kişinin ibadet edebileceği şekilde dizayn edilen 5 katlı camide, zaman içinde genişletme çalışmaları yapılarak ibadethane kapasitesi arttırılmış. Ayrıca, kentte Müslümanların camilerin yanı sıra açık alanlarda rahatça ibadetlerini gerçekleştirebildiği de görülüyor.

- Sri Lanka'da Osmanlı izleri

Sri Lankalılar, Türkiye'ye olan sevgilerini her fırsatta dile getiriyorlar. Ülkedeki Müslümanlar, Sri Lanka'da İngiliz sömürgesine karşı bağımsızlık mücadelesinin kıvılcımını yakan Sultan Abdülhamid Han'a ve destek elini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a özlem duyuyor. Bu doğrultuda, Sultan Abdülhamid Han'ın adı Kolombo'da bir caddede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismi de çeşitli eserlere verilmiş durumda.

Caddede ticaret yapan bir esnaf, Sri Lanka'daki Müslümanlar arasında çoğunlukla Muhammed adının kullanıldığını, 19. yüzyılların başında açılan bu cadde vesilesiyle Abdülhamid adının da yaygın olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.

Müslümanlar, İslam'ın sancaktarı olarak gördükleri Türkiye'nin istikrarı ve güçlenmesi için camilerde zaman zaman dua edip, hutbe okuyorlar.

- Bir kadının başbakanlık yaptığı ilk ülke

Asırlarca Portekiz, Hollanda ve İngiltere sömürgesinde bulunan, 4 Şubat 1948'da bağımsızlığına kavuşan Sri Lanka, aynı zamanda dünyada bir kadının başbakanlık yaptığı ilk ülke. Eşi Solomon W.R.D Bandaranaike'nin 1959 yılında Sinhala-Tamil anlaşmazlığı sebebiyle öldürülmesinin ardından başbakanlık koltuğuna oturan Srimavo Bandaranaike, farklı tarihlerde 3 kez bu görevi yürüttü.

Eski adıyla Seylan'ın, 1972 yılında cumhuriyetin ilan edilmesiyle Sri Lanka ismini aldığı, 1978 senesinde de başkanlık sistemine geçtiği biliniyor.

Kaynak: AA