CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun Açıklaması

'(Zeytin sahalarına yatırım düzenlemesi) Bu alanları bozar, tahrip eder ve yok edersek yarın geri dönüşü olmayan ağır bir sorumlulukla karşı karşıya kalırız. Dolayısıyla bu hata ve yanlıştan dönülmesi oldukça memnuniyet vericidir' '(Terörle mücadele) Her gün maalesef ülke olarak gözyaşı döküyoruz. Bunun bir an önce sonlandırılması da temel dileğimiz. Biz bu konunun bitmesi için ne gerekiyorsa taşın altına elimizi koymaya hazırız'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Zeytin sahalarına yatırım yapılabilmesine ilişkin düzenlemenin ilgili komisyona geri çekilmesine ilişkin, 'Bu hata ve yanlıştan dönülmesi oldukça memnuniyet vericidir. Umarım bu tip konularda diyalog kurar, tartışır ve süreç bu noktalara gelmeden doğruyu ortaya hep birlikte koyarız.' dedi.

Van Başkale'de güvenlik güçleriyle teröristler arasında çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Sabri Eryeler'in Kumru ilçesinde düzenlenen cenaze törenine katılan Torun, Fatsa'da esnaf ziyareti yaptı, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine İlişkin Kanun Tasarısı'ndaki zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebilmesine yönelik 2. madde komisyona geri çekilecek' yönündeki açıklamalarını sorması üzerine Torun, kanun tasarısına baştan beri karşı çıktıklarını ancak CHP'nin bu süreçte Türkiye'nin gelişmesine karşı gibi gösterildiğini savundu.

Daha önce HES inşaatlarına karşı çıktıklarını ancak engellemelere rağmen HES inşaatlarının devam ettiğini söyleyen Torun, 'Ancak bugün görüyoruz ki HES'lerin ağır bedeliyle karşı karşıyayız. Aslında konu sadece zeytinlikler de değil. Bugün zeytinlik gündeme geldiği için bunları söylüyoruz.' diye konuştu.

Tarım topraklarını muhafaza etmek zorunda olduklarını vurgulayan Torun, 'Maalesef Türkiye'de son yıllarda bir talan başladı. Tarım arazilerinin de özellikle topografik yapısı uygun olduğu içinde ranta peşkeş çekiliyor. Halbuki tarım yapılmayan, tarıma elverişsiz araziler için izin verilmesi gerekiyor. Biz bunları yapılanın önüne engel olalım, gelişmeye engel olalım diye söylemiyoruz. Tam tersine ülkenin geleceği için çok önemli bir konuyu gündeme getiriyoruz.' şeklinde konuştu.

'Tarım alanlarının imara açılıp tahrip edilmesiyle ilgili endişelerimizi ve kaygılarımızı dile getiriyoruz' diyen Torun, söyledikleri şeylerin bugün doğruluğunun ortaya çıktığını vurguladı.

Bu ülkenin daha gelişmesi için tarım arazisine ihtiyacı olduğunu dile getiren Torun, 'Bu alanları bozar, tahrip eder ve yok edersek yarın geri dönüşü olmayan ağır bir sorumlulukla karşı karşıya kalırız. Dolayısıyla bu hata ve yanlıştan dönülmesi oldukça memnuniyet vericidir. Umarım bu tip konularda bundan sonra diyalog kurar, tartışır ve süreç bu noktalara gelmeden doğruyu hep birlikte ortaya koyarız. Bizim tek isteğimiz bu gibi konularda ortak noktada buluşabilmek.' açıklamasında bulundu.

- Terörle mücadele

Torun, Van'da şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Sabri Eryeler'in Kumru ilçesinde düzenlenen cenaze törenine katıldığını da anımsatarak, 'Gencecik fidanlarımızı toprağa veriyoruz. Bu konuda içimiz yanıyor. Gerçekten ülke olarak da çok çok üzgünüz. Hepimizin başı sağolsun. Şehidimizin ailesine sabırlar diliyorum.' ifadelerini kullandı.

Terör konusunda çözüm beklediklerini aktaran Torun, şöyle konuştu:

'Elbetteki bunun üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz. Ama ortada da bir gerçek var. Her gün analar ağlıyor, her gün ocaklara ateşler düşüyor. Her gün maalesef ülke olarak gözyaşı döküyoruz. Bunun bir an önce sonlandırılması da temel dileğimiz. Biz bu konunun bitmesi için ne gerekiyorsa taşın altına elimizi koymaya hazırız. Ama bu ortak aklı ortaya koymadığımız sürece başarılı olamayız. Artık biz ülkemizin barış ülkesi olmasını istiyoruz.'

Kaynak: AA