Antalya'da Büyükşehir Belediyesi'nin Çalışmaları

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, seçim taahhütleri içerisinde yer alan yeni otogarın yapımı için yapılacak bir referandumun, 'paralel demokrasiyi' ortaya çıkaracağını belirtti.

Türel, yaptığı yazılı açıklamada, Üçgen Mahallesinde 180 araç kapasiteli otopark inşaatı için referandum yaptıklarını hatırlattı.

Bölgede daha önce Şarampol projesini halkın yüzde 90'ının 'evet' oyuyla hayata geçirdiklerine değinen Türel, 'Bu projeyi itibarsızlaştırmak için küçücük bir park içindeki bir otopark yapımı, 'doğa katliamı' haline dönüştürülmeye çalışıldı. Biz orada yer altına otopark yapsaydık 180 ağacın 35'ini taşıyacaktık. Diğer ağaçlar yerinde kalacaktı. Ağaçları kurtarmak için projenin yarısını yer altına yarısını da yer üstünde yaptık. Çünkü hepsini yer altında yapınca giriş ve çıkışlardan dolayı alanın hepsini kullanmak gerekecek ve ağaçların hepsi oradan kaldırılacaktı. O yüzden onu tercih ettik.' ifadesini kullandı.

Mahalle halkının bir takım etkilerle otoparkın yapılmaması yönünde girişimlerde bulunduğunu kaydeden Türel, açıklamasına şöyle devam etti:

'Ben de yurt dışındaydım. Miami ile kardeş şehir protokolü imzalamaya gitmiştim. Döner dönmez 'Halka sorarız, istemiyorsa yapmayız. Ben onlar için yapıyorum otoparkı. Otoparkı orada evi olan insanlar kullanacak. İş yeri olan insanların dükkanlarından daha çok alışveriş yapılması için oraya park eden o ticaret erbabına katkı sağlayacak.Oradaki 2 mahalledeki seçmen sayısının yüzde 18'i oylamaya katıldı ve onun içerisinde yüzde 80 civarında bir kesim de 'Hayır sen otopark yapma' dedi. Ben onlar için yapacağım. 'Yapma' diyorlarsa tamam. Ben 5 milyon para harcayacaktım o proje için, cepte kaldı.'

Otogar projesiyle ilgili de referandum seslerinin yükseldiğine işaret eden Türel, şöyle devam etti:

'Seçim taahhütleri içerisinde, broşürlerde 'Yeni otogarlar yapacağım' demiştim. 'Boğaçayı projesi, Kruvaziyer Liman' yapacağım demiştim. Antalyalılar da beni 'bunları yap' diye seçmişti. Yani en büyük referandum seçimlerdir. Şimdi ben bunları halk tarafından yapmakla görevlendirilmişken benim ana taahhüdüm olan büyük projelerimle ilgili referandum, paralel demokrasiyi ortaya çıkartır. Kabul edilebilecek bir şey değil. Yarın ben bu taahhütlerimi yerine getirmemiş birisi olarak seçmene karşı mahcup olamam. Birilerinin canı istedi diye her önüme gelen yerde referandum falan yapamam.

Böyle bir şey olmaz. Açsınlar benim seçim kataloglarımı, herkesin elinde geziyor zaten, en çok da muhalefettekiler saklıyorlar ki 'içinden ne buluruz, şunları yapmadı' demek için. Şu anda hemen hemen hepsini ya tamamladım ya tamamlamak üzereyim. Ben bunları halka 'yapacağım' diye söz verdiğim bir ortamda, demokrasinin gereğini yerine getirmek için yeniden referandum denildiğinde o paralel demokrasi taleplerine elbette ki 'evet' diyemem.'

Türkiye'de en çok referandum yapan belediye başkanı olduğuna dikkati çeken Türel, bu durumun demokrasiye saygı anlamına geldiğini, siyasetçinin en büyük sorumluluğunun halka verdiği sözü yerine getirmesi olduğunu kaydetti.

Hızlı tren projesinin Eskişehir-Burdur yolu ve Konya üzerinden Antalya'ya geleceğinin altını çizen Türel, şu ifadeleri kullandı:

'Her ikisinin de bir doğuda bir de merkezde istasyonları olacak. Doğuda aşağı yukarı ANFAŞ'ın yanında, bir de Döşemealtı'nda rezerv alan ayırdık. Döşemealtı'nda bizim yeni otogar alanımızın hemen çok yakınında olacak. Artık Döşemealtı Antalya'nın yeni merkezi olma yolunda ilerliyor. Ulaşım Master Planımızda otogar da orada olacağı için, Kepezaltı Santral'de son durakta biten raylı sistem hattının Döşemealtı'na, Organize Sanayi'ye kadar çıkartılması öngörülüyor. Bir taraftan Batı Çevre Yolu'nu yapıyorken, bir taraftan Korkuteli Kavşağı'ndan direkt Varsak'a ve Havaalanı Kavşağı'na bir alternatif Doğu Çevre Yolu geliyor. Kuzey Çevre Yolu bugün organize sanayinin arkasından Serik üstünden Kocayatak'ta D400 Alanya kara yoluyla bağlanıyor. Artık yapılan Ulaşım Master Planı'nda otogarın varyantın altında kalması hiçbir şekilde ekonomik ve kullanışlı değil. Biz bunları tabi gece rüyada görüyoruz da 'Oh hadi burada bir yer bulduk, gidelim buraya otogarı taşıyalım' diye yapmıyoruz. Biz bunlarla ilgili bu işin uzmanları akademisyenler, ulaşım mühendisleri ile çalışıyoruz. Şehrin yaşayanı olarak trafikle değerlendiriyoruz. Hepsini bir potada eriterek karar veriyoruz. Dolayısıyla artık bugün Antalya Otogarı'nı, otobüslerin o varyanttan inip çıkarak kente bağlamak trafik yoğunluğu açısından da hiçbir şekilde mantıklı değil. Otogar yenilenmeli.'

Otogarın eski belediye başkanı Hasan Subaşı döneminde doğru bir yere yapıldığını vurgulayan Türel, ancak mevcut yerinde artık fizibıl olmaktan çıktığını ifade etti.

Gelecekte de yeni taşınacağı yerin fizibıl olmaktan çıkabileceğine değinen Türel, '20 sene Antalya'ya hizmet veren bir otogarın 120 sene daha aynı yerde yaşaması takdir edersiniz ki büyüyen bir Antalya'da ihtiyaçların değiştiği, toplu ulaşım hatlarının değiştiği, hızlı trenin geldiği, ulaşım ana arterlerinin çok yeni güzergahlarla donatıldığı bir süreçte artık doğru olmaktan çıkıyor. O yüzden hızlı trenimizin de yeni gar alanı için Döşemealtı'nda yeni bir rezerve alan ayırdık. Otogarla da çok yakın mesafede olacak. Toplu ulaşımla da raylı sistemle buluşmak suretiyle kent merkezi bağlantısı sağlanacak.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA