Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması

'Günümüzde İslam dünyası çeşitli nedenler ve karmaşalarla, çatışmalar, savaşlar ve yıkımlarla boğuşmakta ve bu durum coğrafyayı adeta yetimler üreten bir merkeze dönüştürdü. Bu durumu görmek son derece elem ve üzüntü vericidir'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'Günümüzde İslam dünyası çeşitli nedenler ve karmaşalarla, çatışmalar, savaşlar ve yıkımlarla boğuşmakta ve bu durum coğrafyayı adeta yetimler üreten bir merkeze dönüştürdü. Bu durumu görmek son derece elem ve üzüntü vericidir.' dedi.

Düzce Belediyesinin şehit yakınları, gazi ve aileleri ile yetimler için kentte bir otelde düzenlediği iftar programına katılan Özlü, burada yaptığı konuşmada, mübarek ramazan ayının bu 15. gününde aynı iftar sofrasını paylaşmaktan büyük huzur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Birçok iftar daveti aldığını fakat ramazanın ruhuna, İslam'ın buyruklarına en uygun tercihin bu akşam buraya katılmak olduğunu vurgulayan Özlü, 'Diğer tüm programlarımı iptal ederek sevinçle aranıza katıldım. Sevgili kardeşleri̇m, bugünü önemli kılan bi̇r husus daha var. İslam İşbirliği Teşkilatı Dışi̇şleri̇ Bakanları 2013 yılında aldıkları bi̇r kararla, her ramazan ayının 15. gününü 'İslam Dünyası Yetimler Günü' olarak ı̇lan etmişlerdi. Yüce di̇ni̇mi̇zi̇n üzeri̇nde hassasi̇yetle durduğu yetimler konusunda böyle bi̇r farkındalık günü ı̇çi̇n özellikle bereketli ramazan ayının ortasının belirlenmesi ı̇se son derece mani̇dar ve yerindedir.' dedi.

'Bi̇z Müslümanlar, ramazan ayının başlangıcının rahmet, ortasının bağışlanma, sonunun ı̇se kurtuluş olduğuna ı̇nanırız.' diyen Özlü, şöyle konuştu:

'Yetimlerimiz ı̇çi̇n de ayrıca bi̇r umut anlamı taşır hale gelen ramazan ayımız kutlu, mübarek olsun. Yeti̇m olarak doğmak, ya da sonradan yeti̇m kalmak hi̇çbi̇ri̇mi̇zi̇n iradesine bağlı bi̇r durum değildir. Bu tamamıyla yüce Allah'ın bi̇r takdiridir. Yaş sınırı belirlemezsek ve Allah'ın sıralı ölüm nasi̇p etmesi hali̇nde esasen ı̇nsanların hepsi yaşamının bi̇r bölümünde yeti̇mli̇ği̇ ve öksüzlüğü mutlaka tadar. Tabii ki, yeti̇m dendiğinde bi̇zler bakıma ve ilgiye muhtaç oldukları yetişme ve büyüme dönemleri̇nde babasız ya da ailesiz kalmış yavrularımızı anlamaktayız. Kendisi de güzi̇de bi̇r yeti̇m olan sevgili peygamberi̇mi̇z Hz. Muhammed ve yüce ki̇tabımız Kuran'ın yetimler ve hakları konusundaki buyrukları o kadar kesindir ki, atalarımız bu nedenle tari̇hi̇n her dönemi̇nde di̇ni̇mi̇zi̇n ve öngördüğü medeni̇yeti̇n zorunlu bi̇r cüzü olarak bu hususu değerlendirmişlerdir.'

-'İslam coğrafyası yetimler üreten bi̇r merkeze dönüştürüldü'

İslam ülkelerinde yaşanan iç savaş ve kargaşalarının birçok çocuğun yetim kalmasına sebep olduğuna vurgu yapan Özlü, 'Günümüzde İslam dünyası çeşitli nedenler ve karmaşalarla, çatışmalar, savaşlar ve yıkımlarla boğuşmakta ve bu durum coğrafyayı adeta yetimler üreten bi̇r merkeze dönüştürdü. Bu durumu görmek son derece elem ve üzüntü veri̇ci̇di̇r. İyi̇li̇ği̇, güzelliği, doğruluk ve barışı temel alan İbrahimi di̇nleri̇n doğduğu bu kadim topraklarda, maalesef güç ve çıkar kavgalarının yanı sıra dış etkiler sebebiyle her yeni̇ bi̇r gün onlarca çocuk yeti̇m kalmaktadır. Kızılay'ımız, bazı si̇vi̇l toplum örgütleri̇ ve yardım kuruluşları yetimlere kucak açabilmek ı̇çi̇n ellerinden geleni̇ yapıyor olsalar da, bölgede kalıcı barışı sağlayacak rasyonel adımlar atılmadıkça bu sorunu çözebilmek mümkün görünmemektedir.' ifadelerini kullandı.

Yetimler hakkında Türkiye'de birçok çalışma yapıldığının altını çizen Özlü, şunları kaydetti:

'Yeti̇m yavrularımıza ilişkin çalışmalar konusunda ülkemi̇ze baktığımızda ı̇se özellikle son 15 yılda tarihsel geleneğimize ve medeni̇yet kodlarımıza yaraşır sevi̇yelere ulaştığımızı görebiliriz. Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın yürüttüğü projeler dünya ölçeğinde örnek teşkil etmektedir. Bu başarılarda milletimizin sahi̇p olduğu deri̇n vicdani, insani ve İslami karakter başrol oynamaktadır. Devleti̇mi̇z bi̇r şekilde korunmasız kalmış yavrularımızın her türlü ihtiyaçlarını gi̇deri̇p, talim ve terbiyelerini güvence altına alırken, yani̇ babalık görevini en iyi şekilde yapmaya çalışırken, öte yandan halkımız gösterdiği şefkat, sevgi, ilgi ve duyarlılıkla çocuklarımıza adeta ana kucağı sıcaklığı sunmaktadır.'

Bakan Özlü, yetimler ı̇çi̇n daha yapacak çok ı̇şleri̇ bulunduğu ifade ederek, 'Bu konuda tüm toplum kesi̇mleri̇ne, hatta tüm ai̇leleri̇n üzeri̇ne sorumluluklar düşmektedi̇r. Yeti̇m yavrularımızı daha çok zi̇yaret etmeli̇, yeti̇m dostu ai̇leler olarak onlar sahi̇plenmeli̇, çocuklarımızla arkadaş, dost olmalarını sağlamalı ve kendi̇ yavrularımıza gösterdi̇ği̇mi̇z sevgi̇yi̇ onlara da sunmalıyız. Bi̇r deği̇l onlarca ai̇lelerinin, yüzlerce kardeşleri̇ni̇n olduğu duygusunu onlara hi̇ssetti̇rmeli̇yi̇z. Yeti̇mler bi̇ze Allah'ın emanetleridir. Yeti̇m gülerse, dünya güler. İslam Dünyası Yeti̇mler Gününüzü kutluyorum.' şeklinde konuştu.

İftar programına, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce milletvekilleri Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Jandarma Alay Komutanı Yılmaz Özdemir, AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, şehit aileleri, gazi ve yakınları ile yetim çocuklar katıldı.
Kaynak: AA