Kenya'da Çin Destekli Demiryolu Açıldı

Kenya'nın bağımsızlık tarihinden bu yana en büyük projesi olarak adlandırılan 472 kilometre uzunluğundaki Çin destekli yeni demiryolu hattı hizmete açıldıKenya Devlet Başkanı Kenyatta:'İngiliz Sömürgesi Kenya'da tam 122 yıl önce nereye gittiği belli olmayan 'Lunatic Express' (Kaçık Ekspresi) olarak adlandırılan demir yolunu inşa ettiler. Fakat 122 yıl sonra bugün bütün eleştirilere rağmen 'Lunatic Express' yerine önümüzdeki 100 yıl boyunca Kenya tarihini şekillendirecek 'Madaraka Express'in' açılışını kutluyoruz.'

Doğu Afrika ülkesi Kenya'da ülke tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirilen Başkent Nairobi ile kıyı kesimindeki Mombasa şehrini birbirine bağlayan Standard Gauge Railway (SGR) adlı demiryolu hattı açıldı.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın bizzat açılışını yaptığı 472 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattının ilk yolcu treni olan 'Madaraka Express' başkent Nairobi ile kıyı şehri Mombasa arasındaki ilk yolcusunu taşımaya başladı.

Açılışta konuşan Devlet Başkanı Kenyatta, 'İngiliz Sömürgesi Kenya'da tam 122 yıl önce nereye gittiği belli olmayan 'Lunatic Express' (Kaçık Ekspresi) olarak adlandırılan demir yolunu inşa ettiler. Fakat 122 yıl sonra bugün bütün eleştirilere rağmen 'Lunatic Express' (Kaçık Expresi) yerine önümüzdeki 100 yıl boyunca Kenya tarihini şekillendirecek 'Madaraka Express'in' açılışını kutluyoruz.' dedi.

Devasa demiryolu projesini Kenya için yeni bir başlangıç olarak niteleyen Kenyatta, yeni tren yolunun iş imkanı ve istihdam sağlamasının yanı sıra Kenya ekonomisinin gelişmesinde de büyük rol oynayacağını ifade etti.

Kenya hükümetinin sadece yüzde 10'una katkı sağladığı SGR demiryolu projesinin yüzde 90'ı Çin hükümetinin finansal desteğiyle inşa edildi. Proje ilk 5 yıl Çinliler tarafından işletilecek ardından işletme hakkı Kenya'ya devredilecek.

Yapımı üç buçuk yılda tamamlanan yeni demiryolu 3.8 milyar dolara mal olurken çok pahalı olduğu ve Çin devletine borçlanıldığı gerekçesiyle ülkedeki muhalefet partilerinin yoğun eleştirisini almıştı.

Kargo taşımacılığının da yapılacağı Standard Gauge Railway demiryolu Kenya'nın komşuları Uganda, Rwanda ve Güney Sudan'ı da birbirine bağlayacak.

Kenyalılar şehirlerarası otobüslere göre daha ucuz olan yeni demiryolu sayesinde 9 dolar ödeyerek bu zamana kadar 12 saat süren Mombasa ile Nairobi arasını 4 saatte gidecek.

Kaynak: AA