Tunus'ta Yolsuzlukla Mücadele

Başbakan Şahid: 'Cumhurbaşkanı, ülkede yolsuzlukla ve devleti tehdit eden kim varsa, tümüyle mücadeleye mutlak destek veriyor'.

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin, son günlerde yolsuzlukla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara tam destek verdiğini bildirdi.

Başkentteki Kartaca Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Sibsi tarafından kabulün ardından, açıklama yapan Şahid, Cumhurbaşkanı Sibsi'ye ülkede güvenlik, sosyal ve ekonomik duruma ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Şahid, 'Cumhurbaşkanı, ülkede yolsuzlukla ve devleti tehdit eden kim varsa tümüyle mücadeleye mutlak destek veriyor.' dedi.

Tunus'ta geçen salı günü başlayan operasyonda haklarında yolsuzluk, kaçakçılık ve devlet güvenliğini tehdit etme suçlamaları olan bazı iş adamları hakkında gözaltılar yapılmıştı. Gözaltına alınanlar arasında iş dünyasında tanınan Şefik Ceraya, Necib bin İsmail gibi isimlerin yanında gümrük memuru Rıza el-İyari ve 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Yasin Şennufi de bulunuyor.

Konuya ilişkin gelişmeler, Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali'nin kayınbiraderi İmad Trablusi'nin geçen hafta Anayasal Hakikat ve Haysiyet Komisyonu'na verdiği video kaydının ülkedeki televizyon kanallarında yayınlanmasıyla başladı.

Trablusi, ifadelerinde, gümrük memurlarına rüşvet vermek suretiyle muz ticaretinde nasıl tekel oluşturduklarını ve haksız kazanç elde ettiklerini itiraf etmişti. Gündeme oturan açıklamaların ardından hükümetin harekete geçmesi siyasi partiler tarafından da desteklendi.

Yerel basında konuya ilişkin yapılan yorumlarda, gözaltıların bu kadarla kalmayacağı, bazı sürpriz isimlerin de operasyona dahil edileceği belirtiliyor.

Yusuf Şahid'in başkanlığını yürüttüğü Ulusal Birlik Hükümeti'nin Ağustos 2016'da göreve gelirken yapılan açıklamalarda, hükümetin öncelikleri arasında 'yolsuzlukla mücadele' olduğu vurgulanmıştı.
Kaynak: AA