'Aşı Uygulamaları Hayvanları Hastalıklardan Koruyor'

Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Akgül, aşı uygulamalarının hayvan sağlığı ve halk sağlığının korunması açısından önemli olduğunu bildirdi.

Akgül, yaptığı açıklamada, hayvanların yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için koruyucu hekimliğe önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Aşı uygulamalarının hastalanmadan önce hayvanların korunmasına yardımcı olduğunu ifade eden Akgül, şunları kaydetti:

'Canlının yaşamını tehlikeye sokabilecek veya kalıcı hasarlar oluşturabilecek bazı hastalıkları daha ortaya çıkmadan önlemek, bu hastalıkların oluştuktan sonraki tedavisinden daha fazla önem taşıyor. Birçok viral veya bakteriyel hastalığa karşı geliştirilen aşılar çok uzun zamandır koruyucu hekimlikte kullanılıyor. Bu nedenle aşılar, koruyucu hekimliğin en önemli yapı taşlarından biri sayılabiliyor. Bunun yanında hastalık nedeniyle oluşacak hayvan kayıpları, tedavi giderleri, zaman ve iş gücü kaybı düşünüldüğünde koruyucu hekimliğin önemi ortaya çıkıyor. Böylelikle hastalıklardan doğan verim ve iş gücü kayıpları ile tedavi giderleri önemli oranda azaltılmış olur.'

Kaynak: AA