Van'da İhracatçılara Devlet Destekleri Anlatıldı

Van'da Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) destek mekanizmaları hakkında iş dünyasını bilgilendirmek üzere 'Devlet Destekleri Tanıtım Toplantısı' düzenlendi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programın açılışında konuşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Eren, Van'ın coğrafi açıdan stratejik bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Van'da sınır ticaretiyle uğraşan 460 firmanın bulunduğunu belirten Eren, 120 firmanın da Organize Sanayi Bölgesi'nde aktif olarak üretim yaptığını anlattı.

Firmaların genelde gıda, tekstil, mobilya ve beton alanlarında üretim yaptığını aktaran Eren, 'Van'da 2015 yılında 26 milyar dolar, ve 2016 yılında 39 milyar dolar bir ihracat yapıldı. Bir önceki seneye oranla yüzde 30'luk bir artış söz konusudur. Mevcut sınır kapımızın modernizasyon işlemleri bittikten sonra sınır ticaretinin önemli derecede artacağını bekliyoruz.' diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdakul, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanları Hıfzı Oğuz Korkmaz ve Rukiye Duru, birer sunum gerçekleştirdi.

Yurdakul, sunumunda Ekonomi Bakanlığı tarafından mal ve hizmet ihracına yönelik destekler verildiğini belirterek, firmaların ihtiyaçları doğrultusunda destek mevzuatlarında iyileştirme çalışmaları yapıldığını anlattı.

İhracata yönelik destekler için gerekli işlemlerden de söz eden Yurdakul, proje süreci, ihtiyaç analizi ve nasıl ihracatçı olunur konuları üzerine bilgiler aktardı.

Toplantıya katılan ihracatçılar da proje başvuru sürecinde karşılaştıklarını sorunları dile getirdi.

Kaynak: AA