1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla, Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan yazılı bir açıklama yaptı.

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası
Turan açıklamasında; “ Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı problemidir diye konuşarak, kanserin önemine vurgu yaptı.

Turan Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkanlarının olması kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl Nisan ayının ilk haftası “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir.

Türkiye’de meme, rahim ağzı (serviks) ve kolon kanserlerinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur.

MEME KANSERİ: Kadınlarda 40-69 yaşları arasında yapılan taramadır. 2 yılda bir uygulanacak mamografi ile yapılır.

KOLOREKTAL KANSERLER: Tüm erkek ve kadınlarda 50-70 yaşları arasında yapılan taramadır. 2 yılda bir uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile yapılır.

RAHİM AĞZI KANSERİ: Kadınlarda 30-65 yaşları arasında yapılan taramadır. 5 yılda bir uygulanacak HPV DNA testi ile yapılır.

İlimizde Sağlık Bakanlığı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimizde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Aile hekimlerinizden konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak: İHA