Gaziantep'te Mezopotamya'da Kadın Konferansı

Gaziantep Üniversitesi’nde "mezoptomya’da kadın’ konulu konferans verildi.

Gaziantep'te Mezopotamya'da Kadın Konferansı
(GAÜN) İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda, 8 Mart dünya Kadınlar Günü nedeniyle gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz Kozbe katıldı.

GAÜN Arkeoloji Müzeler ve Yerel Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Mezopotamya’nın dünya coğrafyasında apayrı bir yeri olduğunu, insanlık tarihinin orada başlayarak geliştiğini belirterek, “Mezopotamya suyun iki yakası Fırat ve Dicle, bir de buna Nil’i katarsanız insanlık medeniyetinin oluşum tarihini kısaca özetlemiş olursunuz” dedi.

Anadolu’da yaşayan neslin hala ayakta olmasında en büyük etkenin anneler olduğuna vurgu yapan Rektör Gür, “Kadın olmak bana, inancıma göre en kutsal şey. Çünkü bir annesiniz. Aynı zamanda masumiyeti temsil eden bir kız kardeşsiniz ve uğrunda hayatta hiçbir şeyi feda edemeyeceğiniz bir kız çocuğusunuz. Aynı zamanda neslinizi koruyacak, size ortak, eş derttaş olacak, yolunuza yol açacak ve en önemlisi hayatta yükseltecek bir eş olarak var. Bir insana bu kadar fonksiyondan daha fazla ne yükleyebilirsiniz ki” dedi.

Gür, tarihe yön veren çok sayıda kadın olduğunu da sözlerine ekledi.

Açılış konuşmaların ardından geçilen konferansta, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz Kozbe tarafından Gaziantep’in de içerisinde yer aldığı Mezopatmya bölgesindeki kadının geçmişini, hem iş dünyasını hem de sosyal ve aile hayatındaki kadını, görsel içeriklerle destekleyerek bir sunum gerçekleştirildi.

Mezopotamya’daki bölgede milattan önce 2 binlerde kadının iş, aile, evlilik hayatıyla günümüzde, 21. Yüzyıldaki kadının hayatını karşılaştırarak tarihin eski dönemlerine vurgu yapan Prof. Dr. Kozbe, konuşmasında “Kadının yazgısı değişmiyor. Milattan önce 2 binde kadının yaşadığı sıkıntılar, sosyal hayatında, evliliğinde, aile yapısında yaşadığı sorunlar maalesef birebir benzerlerini, paralellerini günümüzde de görüyoruz. Bu sadece kadının değiştireceği bir durum değil. Yol arkadaşlığı ettiği erkeğin de verdiği destekle değişebileceği bir durum. Kadınlar çiçektir ama bu moddonun peşinde durmasınlar. Haklarının peşinden giderek onun mücadelesini verirlerse belki bir şeyler değişebilir" ifadelerini kullandı.

GAÜN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hilmi Bayraktar ve Prof. Dr. Metin Bedir ve çok sayıda öğrencinin de katıldığı konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ali Gür tarafından Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz Kozbe’ye çiçek verildi.

Kaynak: İHA