Patronlardan 'Sürdürülebilirlik' Vurgusu

GYİAD ‘Uzlaşı Kültürü ve Aile İçi Girişimcilik’ ana temasıyla ‘3’üncü Aile Şirketleri Konferansı’ gerçekleştirdi. Konferansta ‘sürdürülebilirlik’ konusuna vurgu yapıldı.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) tarafından "Uzlaşı Kültürü ve Aile İçi Girişimcilik" ana temasıyla ‘3’üncü Aile Şirketleri Konferansı’ gerçekleştirildi.

Konferansta Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık konuşma yaptı.

“Aile şirketlerinin sürdürebilirliği ve devamlılığı sağlanmalı”

Aile şirketlerinin Türkiye ekonomisi için lokomotif bir güç olduğunun altını çizen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, aile şirketlerinin sürdürebilirliğini ve devamlılığını sağlamanın Türkiye ekonomisinin de sürdürebilirliği açısından çok kritik olduğunu vurguladı. Bilecik, “Aile işletmeleri Türkiye ekonomisi için lokomotif bir güç. Dolayısıyla aile şirketlerinin sürdürebilirliğini ve devamlılığını sağlamak Türkiye ekonomisinin de sürdürebilirliği açısından çok kritiktir. Sürdürülebilirlik aile şirketleri içerisinde çok özel bir anlam taşıyor. Çeşitli araştırmalar da gösteriyor ki aile şirketlerinin yaklaşık yüzde 80’i henüz birinci kuşakta faaliyetlerine zaman zaman son veriyorlar. Aile şirketleri de dahil olmak üzer tüm kurumlarda sürdürülebilirliğin temel taş olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Aile şirketleri daha uzun dönemli düşünüyor”

Aile şirketlerinin daha uzun dönemli düşünebildiğini belirten Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı “Bence aile işletmelerinin çok önemli avantajları var. Daha uzun dönemli düşünüyorlar. Ekonomi iyi gittiğinde en iyi performansı göstermeseler de krizlerde hep daha sağlıklı çıkıyorlar. Borçlanmaları daha yönetilebilir bir şekilde yapılıyor. Bence aile işletmelerinin en büyük avantajı kurucunun işini büyük bir aşk ve sevgiyle yapıyor olmasıdır. Bunun ötesinde kendi değerlerini şirket kültürünün ayrılmaz bir parçasına haline getirmeleridir. Tabi kurucunun çocukları da bu değerleri ondan öğrenmiş oluyor ve taşıyor” diye konuştu.

“Sürdürülebilirlik için güncel olunmalı”

Sürdürülebilirliği sağlamak için güncel olunması gerektiğini dile getiren Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık eğitim de çok önemli olduğunu söyledi.

Çalık, “Sürdürülebilirlik için güncel olmanız lazım. Yani vizyonunuzun iyi olması lazım, stratejilerinizin doğru olması lazım, bir sonraki jenerasyonu iyi tanımak ve buna uygun eğitmemiz lazım. Eğitim çok önemli. Sadece aile içi eğitim değil bütün çalışma arkadaşlarınızın kendimiz de dahil eğitimini iyi yapmamız lazım. Kendimizi güncellememiz lazım yeniliklere hızlı adapte olmamız lazım. Şimdi müthiş bir değişimin içinden geçiyoruz. Herhalde yüz yıllık bir değişimden geçiyoruz. Umudumuz ülkemiz adına da dünya adına da çok fazla” dedi.

Kaynak: İHA