Yaralı Yaban Hayvanları Gaziantep'te 'Can' Buluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, sadece bünyesindekilere değil, doğada yaralı halde bulunmuş yabani hayvanlara da hizmet veriyor Son 5 yılda bin 250 yabani hayvanın tedavi edildiği hayvanat bahçesine Gaziantep ve çevre illerin yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi'nden de yaralı hayvanlar getiriliyor Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Özsöyler: 'Geçen yıl 127 olmak üzere son 5 yılda bin 250 vahşi hayvanı tedavi ettik. Bunların büyük bölümü doğal yaşamlarına geri döndü'

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, bünyesindekilerin dışında doğada yaralı halde bulunan yabani hayvanlara da hizmet veriyor.

Son 5 yılda bin 250 yabani hayvanın tedavi edildiği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ne Gaziantep ve çevre illerin yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi'nden de yaralı hayvan getiriliyor.

Yaralı hayvanlar özel hayvan ambulansıyla bulundukları yerden alınarak hayvanat bahçesindeki hastanede tedavi ediliyor.

Tedavilerinin ardından belli bir süre takip edilen hayvanlardan uygun olanlar doğada hayatta kalabilecekleri yerlere salınırken, kimi de hayvanat bahçesinde yaşamaya devam ediyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olarak 330 türden 7 bin 500 hayvana ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Özsöyler, yabani hayvanların iyileştirilerek doğaya tekrar dönmelerinin de kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Kartal, şahin, doğan, kerkenez, baykuş, akbaba gibi yırtıcı kuşlarla kurtlar, tilkiler, leylekler, pelikanlar ve hatta flamingoların bile hayvanat bahçesi bünyesindeki hastaneye getirildiğini aktaran Özsöyler, şunları belirtti:

'Bize en çok yırtıcı kuşlar getiriliyor. Doğada vatandaş tarafından bulunan hayvanlar bölgedeki kurtarma merkezi olmamız nedeniyle bize getiriliyor. Hayvanlarda çoğunlukla kanat kırıkları, saçma yaralanmaları görülüyor. Burada onları ameliyat ediyoruz. Belli bir iyileşme döneminin ardından doğaya bırakıyoruz. İyileşme oranları yüzde 75-80. Doğaya dönecek vaziyete geliyorlar.'

- Van'dan ve İçel'den de yaralı hayvanlar getirildi

Celal Özsöyler, avcılarla vatandaşlara hayvanlara zarar vermemeleri çağrısında bulunarak, doğada yaralı yabani hayvan bulunduğunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesine müracaat edilmesini istedi.

Hayvanat bahçesinde yaralı her tür hayvana tedavi uyguladıklarını ve ardından uygun olanları doğaya saldıklarını ifade eden Özsöyler, 'Geçen yıl 127 olmak üzere son 5 yılda bin 250 vahşi hayvanı tedavi ettik. Bunların büyük bölümü doğal yaşamlarına geri döndü.' dedi.

Van'da yaralı halde bulunan kurt ve flamingolar ile İçel tarafında bulunan pelikanların tedavi için Gaziantep'e getirildiğini anlatan Özsöyler, bunların da tedavi edilerek hayvanat bahçesinde koruma altına alındığını bildirdi.
Kaynak: AA