Hayvansal Gıdalara Sıkı Takip

Van Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Fevzi Altuner, Resmi Gazetede yayınlanan ‘Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik’ ile çiğ süt başta olmak üzere hayvansal gıdaların adım adım takip edileceğini söyledi.

Hayvansal Gıdalara Sıkı Takip
Son dönemlerde özellikle hayvansal gıdalarla alakalı Bakanlık tarafından bir takım önlemler alındığına değinen Fevzi Altuner, söz konusu yönetmelikle özellikle hayvansal gıdaların ciddi anlamda takip edileceğini söyledi.

Altuner, “Bu ürünlerin sofralarımıza gelene kadar ki tüm aşamaları takip edilebilecek. Ayrıca rastgele her işletme bu ürünleri piyasaya süremeyecek” dedi.

Söz konusu yönetmeliğin kapsadığı ürünlere değinen Altuner, “Bu yönetmelik; et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma ile süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve su ürünlerini arz eden perakende gıda işletmelerini kapsıyor. Burada bu ürünlerin piyasaya sürülmesinden, soframıza gelene kadar ki aşamaları adım adım takip ediliyor” diye konuştu.

Bu sayede, çiğ et ve kıymanın sadece kasaplar tarafından diğer perakendecilere verilebildiğini anlatan Altuner, “Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri, çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak gibi ürünler rastgele piyasaya sürülemeyecek. Balıkçılık ürünleri için sınırlı faaliyette, sadece bütün halindeki balık ürünleri piyasaya sürülebilecek” ifadelerini kullandı.

“Bu sayede hayvansal gıdalarda hijyen ve izlenebilirliği artacak”

Yönetmeliğin amacının hayvansal ürünlerde hijyen ve izlenebilirliği arttırmak olduğunu da sözlerine ekleyen Altuner, “Bu yönetmelik kapsamındaki hayvansal gıdaları bulunduran perakendeci, izlenebilirlik ve hijyen konusundaki mevzuat hükümlerinin gerektirdiği kayıtlara ilave olarak; hayvansal gıdayı arz ettiği perakendecilerinin işletme kayıt numaraları ile her bir perakendeciye sattığı hayvansal gıdanın miktarlarına ilişkin kayıtları tutmak ve talep edildiğinde yetkili mercie sunmak zorundadır. Bu anlamda faaliyet yürütmek isteyen işletmelerimiz, müdürlüğümüze başvurmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA