Karaca'nın, 'FETÖ Çatı Davası'ndaki Çapraz Sorgusu Tamamlandı

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 73 sanığın yargılandığı FETÖ/PDY çatı davası duruşmasında, eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Karaca'nın çapraz sorgusu tamamlandı Karaca: 'Halkın tercihi ile gelen bir hükümete karşı kim ne yaparsa yapsın tasvip etmem mümkün değil. Bunu lanetlediğimi daha önce söyledim. 15 Temmuz bir kalkışma mıdır? Kalkışmadır. Anayasayı yıkmak mıdır? Yıkmaktır' 'Fetullah Gülen bu davanın sanıklarından. Ben, beraber yargılandığım insanların hepsinin şu an için masumiyetine inanırım. Bağımsız yargı tarafından verilecek kesinleşmiş karara kadar'

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 73 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davası sanıklarından eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın çapraz sorgusu tamamlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Hidayet Karaca, Alaeddin Kaya, Ali Çelik, Abdülkadir Aksoy ve Kazım Avcı ile bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray ile müşteki avukatı ve Ergenekon davası sanıklarından Hüseyin Buzoğlu, Karaca'ya ayrı ayrı sorular yöneltti.

15 Temmuz darbe girişimini şahsi olarak nasıl değerlendirdiği sorulan Karaca, tüm darbelere karşı olduğu karşılığını verdi. Sanık Karaca, şöyle devam etti:

'Televizyonda, 1960 darbesi, 1971 muhtırası,1980 darbesi, 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan e-muhtırası ile ilgili programlar yaptık. Ben şahsi olarak darbelerin her türlüsüne karşı durmuşumdur. Hangi hükümet olursa olsun hükümet, hükümettir. Halkın tercihi ile gelen bir hükümete karşı kim ne yaparsa yapsın tasvip etmem mümkün değil. Bunu lanetlediğimi daha önce söyledim. 15 Temmuz bir kalkışma mıdır? Kalkışmadır. Anayasayı yıkmak mıdır? Yıkmaktır. Benim hangi fiil ve eylemim anayasayı yıkmak, darbeye teşebbüstür?'

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ve davanın diğer sanıklarının kesinleşmiş mahkeme kararı çıkana kadar 'masum' olduğunu belirten Karaca, 'Fetullah Gülen bu davanın sanıklarından. Ben, beraber yargılandığım insanların hepsinin şu an için masumiyetine inanırım. Bağımsız yargı tarafından verilecek kesinleşmiş karara kadar. Eğer bu yargılanmalar sonucunda bir örgüt çıkacaksa, yargı da bunu onamışsa o zaman, bu örgütten derim. Onun haricinde ben hiç kimse için örgüt mensubu ifadesini kullanmam.' diye konuştu.

Karaca, davanın sanıklarından eski milletvekili İlhan İşbilen ile FETÖ'nün darbe girişimi sonrası hakkında yakalama kararı çıkarılan eski milletvekili Hakan Şükür'ün kendisini cezaevinde ziyaret etmesine ilişkin soruya, 'Cezaevinde kaldığım sürede, İlhan İşbilen her hafta ziyaretime gelmedi ama sık geldi. Hakan Şükür de ya bir sefer ya da iki sefer beni ziyaret etmiştir.' yanıtını verdi.

Avukat Buzoğlu'nun, Karaca'nın FETÖ elebaşına daha önce 'Hocaefendi' diye hitap ettiğini ancak bugünkü ifadesinde 'Fetullah Gülen' dediğini hatırlatarak, şu an için hangi sıfatla adlandırdığını sordu. Karaca, 'Bu konuda cevap vermek istemiyorum.' dedi.

- 'Kılıçdaroğlu adına geldiler...'

'Amirallere Suikast' soruşturması sırasında, ikinci kez tutuklama kararı çıkarılmasının ardından intihar eden Yarbay Ali Tatar'ın ağabeyi Ahmet Tatar, Karaca'nın 'Bu mahkemeleri, savaş mahkemesi, Yassıada Mahkemeleri ve İstiklal Mahkemelerine benzetiyorum.' değerlendirmesini hatırlatarak, 'bir gazeteci' olarak Ergenekon ve Balyoz davalarını nasıl yorumladığını sordu. Karaca, 'Davayla alakası yok, cevap vermek istemiyorum.' cevabını verdi.

Karaca, FETÖ'nün Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında cezaevinde kaldığı süreçte bazı CHP milletvekillerinin ziyaretinin sorulması üzerine, 'CHP'den 10-15 milletvekili ziyaretime geldi. Gelen vekiller Kemal Kılıçdaroğlu adına geldiklerini söyledi.' dedi.

Tatar, Zir Vadisi ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili eski Yarbay Mustafa Dönmez'in yargılandığı süreçte Zir Vadisi'nde yapılan aramada ele geçirilen mühimmat listesinin tutanak tutulmadan 1,5 saat önce Samanyolu televizyonunda FETÖ elebaşı Gülen'in yeğeni Kemal Gülen tarafından yayınlandığını belirterek, Karaca'ya bu olaydan bilgisi olup olmadığını sordu.

Karaca da 'Bu olayla ilgili bilgim yok. Şimdi duyuyorum, kim yaptıysa ona sorun. Böyle bir ahlaksızlık yapılır mı? Varsa belge ortaya konsun ve özür dilerim.' diye konuştu.

Karaca'nın yanıtı üzerine Tatar, 'Senin görevin ne? Televizyonda ne iş yapıyordun?' diye sordu. Karaca'nın da Tatar'a dönerek, 'Sana ne? Seni ilgilendirmez.' yanıtını vermesi üzerine ikili arasında kısa süreli münakaşa yaşandı.

Tatar, 'Beni nasıl ilgilendirmez? Benim canımı yaktın sen, beni ilgilendirir tabii. Sen yayın yönetmenisin orada, uçan kuştan haberin var. Bizzat rapor veriyorsun yukarıya, Fetullah'a. Burada yargılanan kişinin mertçe durması lazım. Mert değilsiniz çünkü.' ifadelerini kullandı.

Karaca ise Tatar'ın sorularına cevap vermek istemediğini belirtti.

Başbakanlık avukatı Samir Altunkaynak da Karaca'nın savunmasının tamamen inkara dayalı olduğunu belirterek, psikolojik harp eğitimi alıp almadığını sordu.

Karaca, 'Aldığım eğitimler belli, eğer varsa başka bir şey ispatlasınlar.' dedi.

- Alaeddin Kaya

Davanın tutuklu sanıklarından eski Zaman gazetesi İmtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya, hakkında 'anayasayı ihlale teşebbüs' suçundan hazırlanan ve FETÖ çatı davası ile birleştirilen iddianameye dair savunma yaptı.

'Ben neden hala buradayım, bilmiyorum. İddianameyi okudum ama bir şey anlamadım. Bu konuyla ilgili ne isteniliyorsa tek tek sorun ben de cevaplayayım.' ifadesini kullanan Kaya, 'Ben örgüt yöneticiliği yapmadım, basından sorumlu imam olduğum iddia ediliyor ama nasıl olmuşum bilmiyorum.' sözlerini sarf etti.

FETÖ elebaşı Gülen'in, FETÖ üyelerine 'Bereket getireceği' iddiasıyla verdiği ileri sürülen 1 doların, yanında çalışan kişinin özel bölümünde bulunduğunu savunan Kaya, 'Yanımızda çalışan Gürcistan uyruklu bir kadın zaman zaman ülkesine gidiyordu. Bu para da kendisine aittir.' dedi.

Kaya, anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak iddiasını kabul etmeyerek, ​hakkındaki suçlamaları reddetti.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Kaynak: AA