'21. Yüzyılda Zaman Ve Paranın Anahtarı Arabuluculuk' Toplantısı

İzmir'de, '21. Yüzyılda Zaman ve Paranın Anahtarı Arabuluculuk' toplantısı gerçekleştirildi.

Uluslararası Arabuluculuk Derneği ve Akdeniz Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliği ile İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Uluslararası Akredite Arabulucu avukat Yasemin Tekin, arabuluculuğun alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Tekin, arabuluculuğu yansız bir üçüncü tarafın uyuşmazlık içinde bulunan taraflara kabul edilebilir bir çözüm bulmaları konusunda yardımcı olmak ve yol göstermek olarak ifade etti.

Arabuluculuğun en küçük uyuşmazlıklardan, küresel barış görüşmelerine kadar her düzeyde kullanılmakta olduğunu belirten Tekin, 'Arabuluculukta amaç, resmin tamamını görebilmek için olaylara farklı bir açıdan bakmaktır. Bir arabuluculuk prosedüründe, tarafsız konumda olan arabulucu, aralarındaki uyuşmazlığı karşılıklı ve doyurucu bir çözüme bağlamaları hususunda taraflara yardımcı olur. Uzlaşma sağlandığında, bu husus tarafları bağlayıcı bir sözleşme ile kayıt altına alınır.' diye konuştu.

Uyuşmazlıkların mahkeme ve arabuluculukla çözülmesi arasındaki farklara değinen Tekin, mahkemede tarafların 'Ben kazandım, sen kaybettin' paradigması üzerine kurulu olduğunu ancak arabulucuğun kazan-kazan paradigması üzerine kurulu olduğunu kaydetti.

Uluslararası Arabulucu avukat Yüksel Okyay Evren ise, Türkiye ekonomisinde milli gelirin yüzde 90'nını aile şirketleri ürettiğini belirterek aile şirketlerinin yüzde 80'inin beş yıl, yüzde 96'sının on yıl içinde faaliyetlerine son verdiğini kaydetti.

Arabuluculukta gizliliğin esas olduğunu ifade eden Evren, arabuluculuğun hızlı bir yöntem olduğunu ve görüşmelerde iki tarafın da kendisini adil hissettiğini kaydetti.

Kaynak: AA