TUTDER İyi Bir Uyku İçin Yastık Dağıttı

Tüm Uyku Tıbbı ve Teknologları Derneği, Dünya Uyku Günü dolayısıyla 'Sağlıklı Uyu, Sağlıklı Yaşa' organizasyonunda Eskişehir'de emoji yastığı hediye etti.

Tüm Uyku Tıbbı ve Teknologları Derneği (TUTDER) 'Dünya Uyku Günü' dolayısıyla 'Sağlıklı Uyu, Sağlıklı Yaşa' organizasyonu düzenledi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, katılımcılara uyku farkındalığını artırmak için binlerce emoji yastığı dağıtan yöneticiler, tüm dünyada toplumun yarısında yaşamının en az bir döneminde etkili olan ve yaşam kalitesiyle üretkenliğini etkileyen uyku bozukluklarının farkındalığının artırılması adına çalıştıklarını belirtti.

Türkiye çapında yapılan araştırmalar neticesinde, insan ömrünün üçte birini alan uykunun önemine değinen Dernek Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, şunları kaydetti:

'Endüstri toplumu olmamızdan dolayı vücut ve zihnimizin dinlenerek kendini yenilemesi için ihtiyacımız olan uyku süremiz 50 yıl öncesine göre ortalama 1 saat kısalmıştır. Üretimde artış amacıyla telkin edilen kısalmış uyku süreci, beklenenin aksine etkin üretimi azaltarak potansiyel sağlık sorunlarının sıklık ve şiddetinin artırmıştır. Tarih yetersiz uyku nedeniyle oluşan büyük kazaların örnekleriyle doludur. Bunlardan en büyüğü, Çernobil faciasıdır.'

Fidan, dernek olarak amaçlarının uyku tıbbı eğitiminin ve uygulamalarının uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi olduğunu dile getirerek, şunları ifade etti:

'Bu çerçevede bir uyku tıbbı uzmanı olabilmeleri için, hekim ve teknisyenlerimizin, teorik ve pratik eğitim almalarını sağladık. Bunların sonucunda eğitimini tamamlayan uzman hekim ve teknisyenleri ulusal sağlık sistemimize kazandırdık. Yaptığımız eğitim ve değerlendirmeler neticesinde uyku sağlığının dikkate alınmadığı sağlık politikaları, önümüzdeki yıllarda yaşamımızda daha büyük toplum sağlığı sorunlarını ortaya çıkaracaktır. 2023 vizyonu ile Sağlık Bakanımız öncülüğünde ülkemizde uyku tıbbına gereken önem ve hassasiyetin gösterildiğini düşünüyoruz.'
Kaynak: AA