İsrail Gazzelilerin Ülkeye Giriş Sayısını Düşürdü

İsrailli insan hakları kuruluşu Gisha, İsrail’in Gazzeli Filistinlilerin ülkeye verdiği giriş izin sayısını düşürdüğünü açıkladı.

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, insan hakları kuruluşu Gisha’nın yayınladığı raporda, İsrail’in şubat ayında Gazze’den sadece 7 bin 301 Filistinlinin ülkeye girişine izin verdiğine yer verilerek, aynı sayının 2016’nın şubat ayı sayısıyla karşılaştırıldığında yüzde 400 oranında bir düşüş olduğunun gözlendiği vurgulandı.

Şubat ayının İsrail’in Gazze’ye saldırdığı 2014’ten bu yana ülkeye giriş oranın en az olduğuna dikkat çekilen raporda, İsrail’e giriş izini verilen iş adamları, işçi ve kadınların üçte ikisinin 2015’ten bu yana giriş izinlerinin iptal edildiği belirtildi.

Raporda, İsrail’in Gazzelilerin ülkeye giriş izinlerini Hamas tarafından istismar edildiği gerekçesini öne sürerek iptal ettiği, bu durumun İsrail’in aleyhine eylemlere dönüşebileceği kaydedildi.

İsrail makamları, bazı Gazzeli iş adamları, hasta ve yabancı pasaport hamillerinin Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) sınır kapısından ülkeye girişlerine izin veriyordu.

İsrail, Hamas’ın Filistin’de seçimleri kazandığı 2006 yılından sonra Gazze’de otoriteyi ele almasıyla beraber yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’yi hava, kara ve deniz ablukası başlatmıştı. Abluka ile beraber Gazze’deki insani kriz giderek derinleşiyor.

Kaynak: AA