Yerli Güneş Paneli Hücresiyle Maliyeti Düşürecek

Güneş enerjisi yatırımlarında yerli üretimle maliyeti düşürmek isteyen Denizlili enerji firması, güneş panellerindeki hücrelerin yerli üretimini gerçekleştirmek için çalışma başlattı Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Saldanlı: 'Şu anda güneş panellerindeki yerlilik oranı yüzde 17. Maliyetin yüzde 65'ini hücreler oluşturuyor. Yerli hücre üretimiyle panellerdeki yerlilik oranı yüzde 70'e çıkacak'

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Yenilenebilir enerji yatırımlarında maliyeti düşürmek için harekete geçen Denizli'deki enerji firması, güneş panellerindeki hücrelerin yerli üretimi için çalışma başlattı.

Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde 1990'lı yıllarda başladıkları faaliyetlerinde çoğunluğu hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilebilir enerjiye dayalı 2 bin megavat kurulu güce sahip 29 santralle elektrik enerjisi ürettiklerini belirtti.

Türkiye'nin ilk lisanslı elektrik dağıtım şirketi olarak Aydın, Denizli ve Muğla'nın ardından İzmir ve Manisa'da 5 milyona yakın müşteriye hizmet verdiklerini, 24 milyar kilovatsaat elektrik tutarı ile Türkiye'nin yüzde 13'ünün elektrik dağıtımını gerçekleştirdiklerini anlatan Saldanlı, elektrik kayıp kaçağını da yüzde 13'lerden yüzde 7'ler civarına indirdiklerini kaydetti.

Saldanlı, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'deki bilinçlenmenin artması gerektiğini vurgulayarak, 'Fosil yakıtlar sera etkisi nedeniyle küresel ısınmaya neden oluyor. Su, rüzgar ve güneşten elektrik elde etmek sera etkisi yapmıyor. Dünyada yenilebilir enerjiye dayalı elektrik üretimi teşvik ediliyor. Türkiye'de sadece ekolojik açıdan değil, ekonomik açıdan da yenilenebilir santrallerin önemini vurgulamak lazım. Çünkü Türkiye döviz darboğazını sık yaşayan bir ülke. Döviz giderlerinin başında enerji ithalatı yatıyor. Yani doğalgaz yok Türkiye'de, petrol yok enerji üretmek için. Bunları dışarıdan ithal ediyoruz. Oysa yenilenebilir enerji kullandığımız zaman rüzgara, suya, güneşe herhangi bir para ödemek gerekmiyor.' diye konuştu.

Ekonomik ve ekolojik olarak yenilenebilir enerjinin desteklenmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade eden Saldanlı, yenilebilir enerjide üretimin yaygınlaşması için Türkiye'de bu teçhizatların üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Saldanlı, yenilenebilir enerji üretirken yakıt parası verilmese de teçhizat parası verildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

'Güneş panellerine para veriyoruz. Güneş panellerinin de Türkiye'de yapılması döviz kaybını minimuma indirecektir. Bu bilinçle biz Türkiye'deki üretimi desteklemek ve örnek olmak bakımından güneş panellerini üreten bir fabrika kurduk Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde. Bu panelleri yapıyoruz. Panellerde kullanılan güneş hücrelerini üretecek yatırımla ilgili planlamalar yaptık. Kullanılan camları, alüminyumları yerli yapıyoruz. Daha yüksek oranda yerlilik oranına sahip teçhizatın üretilmesi için elimizden geleni yapacağız. Şu anda güneş panellerindeki yerlilik oranı yüzde 17. Maliyetin yüzde 65'ini hücreler oluşturuyor. Yerli hücre üretimiyle panellerdeki yerlilik oranı yüzde 70'e çıkacak'

- 'MİLGES projesi kapsamında yürüyen bir proje'

Gruba bağlı güneş panelleri üretimi yapan şirketin müdürü Kadri Başaran da güneş enerjisi panel üretimi kapasitesini yıllık 150 megavattan 500 megavata çıkarma kararı aldıklarını belirterek, bir sonraki aşama olarak hücre üretim tesisinin kurulması gerektiğini dile getirdi.

Bu konuda detaylı incelemeler yaptıklarını aktaran Başaran, 'Şu anda yerimizi hazırladık, makine siparişlerini vermiş durumdayız. Tesisin kurulup devreye alınması 2017 içerisinde gerçekleşecek. Bu yıl güneş enerjisi panellerinin hücre üretimine başlamış olacağız. 130 megavat kapasiteli bir tesis olacak, Türkiye'de bir ilk olacak, çok teknolojik bir tesis olacak. Ülkemize iyi şeyler katacağını inanıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Güneş panellerindeki hücre üretiminin yöneticiliğini TÜBİTAK'ın üstlendiği Milli Güneş Enerjisi Santrali Geliştirilmesi (MİLGES) Projesi kapsamında gerçekleştirileceğini belirten Başaran, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bahsettiğimiz bu hücre tesisi, MİLGES Projesi kapsamında yürüyen bir proje. Bu kapsamda Urfa Ceylanpınar'da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün arazisinde bir 10 megavatlık tesis kurulacak. Bunun kurulması işlemi kapsamında yürüyen bir proje.'

Kaynak: AA