'Portekize Yatırım' Çağrısı

Portekiz Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Mota: 'Türk iş adamlarının yatırım yapılabileceği birçok sektör var. Başta turizm, emlak, yenilenebilir enerji gibi sektörlerde iş birliği yapabiliriz. Bütün Türk iş adamlarını Portekiz’e davet ediyoruz'

Portekiz Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Celeste Mota, ülkesinde yabancı yatırımcılara sağlanan olanakların oldukça uygun olduğunu belirterek, Türk yatırımcıları Portekiz'e yatırıma çağırdı.

Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı ile İzmir Ticaret Odası'na gelen Mota, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi'yi ziyaret etti.

Eskinazi, Türkiye ve Portekiz arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda hız kazandığını belirterek, 'Pek çok Türk iş adamı Portekiz'e yatırım yaptı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulundu. Buna ben de dahilim çünkü bu sürede ben de Portekiz'de bir tesis satın aldım.' dedi.

İki ülkenin ekonomik yapısının birbirine benzediğine işaret eden Eskinazi, 'İşsizlik sorunu sizde de var, bizde de var. Tekstilde de aynı yerdeyiz. Çok benzer sektörelerimiz var. Aslında rekabet içinde değiliz. Bizimle olan ticaretinizi artırmanızı diliyoruz. Genelde Avrupa'ya ticaretiniz var. Doğu pazarına girmek için sizleri ülkemize yatırmaya davet ediyoruz.' diye konuştu.

Celeste Mota da iki ülkenin ticaret hacimlerindeki hareketin artmasına rağmen istenilen düzeyde henüz gelemediğine işaret ederek, Portekiz'in 10 milyon nüfuslu küçük bir ülke olarak görülmemesi gerektiğini, 500 milyon nüfuslu Avrupa ile 250 milyon kişiden fazla Portekizce konuşulan pazara giriş kapısı olduğunu ifade etti.

Ülkesinin Avrupa kıtasının ABD ve Kanada'ya en yakın noktası olmasıyla stratejik bir konumda olduğuna dikkati çeken Mota, eğitimli iş gücü, sanayi altyapısı ve yabancı girişimcilere sağladıkları çalışma ve oturma izinleriyle yatırıma elverişli bir ülke olduklarını aktardı.

Mota, iki ülkenin ekonomik ve yaşam koşullarının benzediğini dile getirerek, 'Türk iş adamlarının yatırım yapılabileceği birçok sektör var. Başta turizm, emlak, yenilenebilir enerji gibi sektörlerde işbirliği yapabiliriz. Bütün Türk iş adamlarını Portekiz’e davet ediyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA