'Suret-İ Cihan' İsimli Fotoğraf Sergisi Açıldı

Türkiye'nin yanı sıra Çad, Endonezya, Sudan, Hindistan, Nepal gibi ülkelerde çekilmiş 40 fotoğrafın yer aldığı 'Sureti Cihan' sergisi, 13 Mart'a kadar gezilebilecek.

Fotoğraf sanatçıları Murat Gür ve Mustafa Yılmaz'ın, Türkiye'nin yanı sıra Çad, Endonezya, Sudan, Hindistan, Nepal gibi ülkelerde çektikleri 40 fotoğrafın yer aldığı 'Suret-i Cihan' isimli sergisi açıldı.

Gür ve Yılmaz'ın 20 yıllık dostluk ve fotoğraf seyirlerinin birikimi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Serginin açılışında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, fotoğraf sanatına özel bir ilgisi olduğunu söyledi.

Aydın, fotoğraf sanatında mesafe katetmeye çalıştığını belirterek, 'Bu yürüyüşte bana büyük katkı sağlayan ve emek veren Süleyman Gündüz, İbrahim Zaman gibi arkadaşlar var yanımda. Ustalarımızı, hocalarımızı, fotoğraf sanatçılarımızı, Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezinde ağırlıyor olmak benim için çok mutluluk verici.' diye konuştu.

Sanatçı Murat Gür de fotoğrafla ilgili teknolojiler ve sosyal medya platformları geliştikten sonra, fotoğrafın çok tüketilir olduğunu dile getirdi.

- 'Ömür boyu süren bir ilişki kuruyoruz'

Sergide daha çok Doğu'dan ve Afrika'dan fotoğraflar olduğuna işaret eden Gür, 'Batı'dan fotoğraf koyamadık çünkü o coğrafyada insan ilişkileri, kendi adımıza fotoğraf çekmemizi zorlaştırıyor. Akdeniz'de çok sıkıntı yok. İtalya'ya, İspanya'ya gidiyorsunuz. Kuzeye gittikçe çeken ve çekilen arasında bir tereddüt oluşuyor. Bundan rahatsız olduğumuz için oralarda parmağımız deklanşöre gitmiyor.' ifadelerini kullandı.

Mustafa Yıldız ise fotoğrafın, hayatının merkezinde durduğunu vurgulayarak, başarılı bir fotoğrafçının, insanların sevincini ve hüznünü fotoğraflayabilmesi ve bunu seyirciye de hissettirebilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Portrelerini çekerken, önce insanlarla diyalog kurduklarını ve bazen bu tanışıklıkların dostluğa dönüştüğünü aktaran Yılmaz, yaşadıkları bir hikayeyi şöyle anlattı:

'2005 yılında Konya Karapınar'da Ahmet Müftüoğlu'nun fotoğrafını çektik. Sonrasında her sene ziyaretine gitmeye başladık. Bir sene gidemedik. İkinci senenin sonunda beni gazete ilanı ile aratmış. Biz fotoğrafını çektiğimiz insanlarla bu şekilde ilişki kuruyoruz. O an için değil, ömür boyu süren bir ilişki kuruyoruz. Küçüklüğünü çekip de gelin olduğu anın fotoğraflarını çektiğimizi de biliyorum.'

Türkiye'nin yanı sıra Çad, Endonezya, Sudan, Hindistan, Nepal gibi ülkelerde çekilmiş 40 fotoğrafın yer aldığı 'Suret-i Cihan' sergisi, 13 Mart'a kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA