Portekiz'den, Angola Başkan Yardımcısına Yolsuzluk Suçlaması

Portekiz Cumhuriyet Başsavcılığı, Angola Devlet Başkan Yardımcısı Manuel Vicente'yi yolsuzluk, para aklama ve belgede sahtecilik yapmakla suçladı.

Portekiz Cumhuriyet Başsavcılığı, yaklaşık 1 yıldır yürütülen bir soruşturma sonrasında Angola Devlet Başkan Yardımcısı Manuel Vicente'yi ve diğer 3 kişiyi yolsuzluk, para aklama ve belgede sahtecilik yapmakla suçladı.

Savcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, suçlamalarla ilgili tebligatın Angola Başkan Yardımcısı Vicente'ye iletildiği bildirildi.

Savcılık, aynı soruşturmada Vicente dışında onun avukatlığını üstlenen diğer iki kişiye ve eski Portekizli savcı Orlando Figueira'yı da benzer suçlamaların yöneltildiğini duyurdu.

Portekiz'de Angolalı siyasetçilerle ilgili yürütülen bazı dava dosyalarının kapatılmasıyla ilgili şüpheler üzerine yaklaşık 1 yıl önce 'Fizz' adı verilen bir operasyon başlatan Portekiz savcılığı, bununla bağlantılı olarak dönemin savcısı Orlando Figueira'yı görevinden almıştı. Figueira, para aklayarak Portekiz'in lüks yerleşim yerlerinden biri olan Cascais'de ev almakla suçlanan Angola Devlet Başkan Yardımcısı Vicente hakkındaki bir soruşturmayı 760 bin avro rüşvet karşılığında kapatmakla suçlanmıştı. İlk önce cezaevine konulan Figueira için daha sonra ev hapsi kararı alınmıştı.

Angola'nın önemli petrol ve gaz şirketi Sonangol'un eski başkanı olan 60 yaşındaki Angola Devlet Başkan Yardımcısı Vicente, ülkesinin en güçlü politik isimlerinden biri olarak biliniyor.

Kaynak: AA