Milas'ta Kapatmalı Önlem

Muğla Milas’ın Hacı İlyas Mahallesi’nde bulunan tarihi eski ev, geçtiğimiz ay vatandaşların gözleri önünde yıkılmıştı. Yaşanan olay sonrasında yolun kapatılması esnafı kendi ifadelerine göre ‘zor duruma’ sokarken, binanın tamamının yıkılmasını isteyenler de bulunuyor.

Milas'ta Kapatmalı Önlem
Geçtiğimiz ay Milas’ın Hacı İlyas Mahallesi’nde bulunan tarihi eski ev, vatandaşların gözleri önünde tamamen yıkılmıştı. Binanın göçme anında oradan geçen bir polis memuru, yıkılan duvarın altında kalmaktan son anda kurtulmuştu.

Tarihi tescilli 100 yıllık Rıfat Ağa Konağı, olumsuz hava koşullarının da etkisiyle dayanacak gücü kalmamış yerle bir olmuştu. Yaşanan olay sonrasında, Milas Belediyesi tarafından Tabakhane Caddesi yolu kapatıldı. Demir bariyerlerle kapatılan yol içerisinde bulunan evdeki vatandaşların üzerine, belediye ekipleri tarafından kilit vuruldu. Cadde üzerinde bulunan esnaflar; yolun kapatılmasından dolayı oldukça etkilendiklerini belirterek, binanın tamamen yıkılıp yolun yeniden faaliyete geçmesini istediler.

Tabakhane Caddesi esnafları, yetkililerden binanın komple yıkılmasını istediklerini ifade ederek “Biz, yetkilileri defalarca eski tarihi bina hakkında uyardık. Geçtiğimiz ay binanın bir tarafı yıkıldı. Diğer tarafı hala duruyor. Yaşanan olay sonrasında, belediye yetkilileri yolu trafiğe kapattı. Yol trafiğe kapalı olunca, kimse artık buradan geçmez oldu. Biz iş yapamaz olduk. Yolu kapatmak tek çare değil. Esnaf olarak biz, eski binanın komple yıkılmasını ve bu tehlikeden bertaraf edilmesini istiyoruz.” dediler.

Kapatılan yolun otopark alanına çevrildiğini belirten esnaflar, “Yol kapatılınca, burayı bazı vatandaşlar otoparka çevirdi. Gelen müşteri artık bizi görmüyor. Maddi olarak zorlanmaya başladık. Yolun kapatılmasından dolayı, vatandaşlar ek yol olarak bir alt sokakta bulunan Kümbetli Sokak’ı kullanıyorlar. Ama burası da tehlikeli metruk evlerle dolu. Üstelik yıkılmaya yüz tutmuş eski evlerin önünden geçen vatandaşlar için hiçbir güvenlik önlemi de yapılmadı. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz.” diye konuştular.

Kilitli alanda bulunan vatandaşlar, Milas Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin kendilerini evden çıkarmak için baskı yaptıklarını iddia ederek “Ev yıkılmadan önce, burada yaşayan insanlar için hiçbir can güvenliği önlemi alınmadı. Evin yıkılmasının ardından burası trafiğe kapatıldı. Kapatılan ve kilit vurulan alanda, birkaç aile yaşıyor. Milas Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bize evlerden çıkmamız için baskı uyguluyor. Kış gününde uygun kiraya ev bulmak çok zor. Biz asgari ücretle geçinen insanlarız. Milas’ta kira fiyatları çok yüksek, bunu karşılayabilecek maddi gücümüz olmadığı için Tabakhane Caddesi’nde yaşamak zorunda kaldık. Bizi buradan çıkarmadan önce yetkililerden empati yapmalarını rica ediyoruz. Kilit için bize anahtar verdiler. Tecrit alanında gibiyiz. Geceleri ev yıkılacak diye uyuyamıyoruz ama gidecek başka bir yerimiz de yok.” ifadelerini kullandılar.

Trafiğe kapatılan Tabakhane Caddesi’nin bir kısmına, demir bariyerli önlem alındı. Kilitli bir şekilde duran bariyerlerden geçmek isteyen kişiler, hiçbir önleme aldırış etmeksizin demir bariyerlerin üzerinden atlayıp can güvenliğini hiçe sayıyorlar.

Vatandaşlar, yaşanan mağduriyetin giderilmesini ve yıkılan binanın yanı başında bulunan Hisarbaşı Sokak’ın da can güvenliği nedeniyle kapatılması gerektiğini öne sürdüler.
Kaynak: İHA