Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac Mısır'da

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın, ülkesindeki gelişmeleri Mısırlı yetkililerle değerlendirmek amacıyla başkent Kahire'ye sürpriz bir ziyaret düzenlediği bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Serrac, Libya'daki son gelişmeleri Mısırlı yetkililerle değerlendirmek, siyasi krizi çözmek ve bütün tarafların kabul edeceği uzlaşı önerilerini masaya yatırmak hedefiyle Kahire'ye geldi.

Geçen 11 Ocak'ta Mısır'ı ziyaret eden Fayiz es-Serrac, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi başta olmak üzere Mısırlı yetkililerle görüşmeler yapmıştı.

-Hafter de Kahire'de

Bu arada, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı güçlerin komutanı General Halife Hafter'in de beraberindeki heyetle Kahire'ye geldiği ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile bir araya gelmesi beklendiği belirtildi.

Libyalı siyasi ve parlamenterlerden oluşan heyetler, son 2 ayda Mısır'a defalarca gerçekleştirdikleri ziyaretler çerçevesinde bir araya gelerek, 2015'in Aralık ayında Fas'ta imzalanan Suheyrat Anlaşması'na bağlı kalacaklarının altını çizmişti.

Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Fayiz es-Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Temsilciler Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı.

Tobruk Temsilciler Meclisi, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin aradan bir yıl geçmesine rağmen güvenoyu alamadığı gerekçe göstererek, Suheyrat Anlaşması'nın süresinin bittiğini öne sürüyor.

Ancak, BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler ise anlaşmanın geçerliliğini koruduğunu savunuyor.

Kaynak: AA