Türkmenistan'da Devlet Başkanı Seçimi

Seçimde, mevcut Devlet Başkanı Berdimuhamedov dahil 9 aday yarışıyor.

Türkmen halkı, yeni devlet başkanını belirlemek için sandık başına gidiyor.

Ülkede 3 milyon 223 bin 455 kayıtlı seçmenin oy kullanması için sandıklar yerel saatle 07.00'de açıldı. Oy verme işlemi yerel saatle 19.00'a kadar sürecek.

Devlet başkanlığı seçiminde, Türkmenistan Demokratik Partisinden aday gösterilen mevcut Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un yanı sıra Türkmenistan Sanayiciler ve İşadamları Partisi Milletvekili, 'Rysgal' Bankası Genel Müdürü Bekmurat Ataluyev ile Agrar Partisi yöneticisi Durduguluç Orazov yarışıyor.

Türkmenistan Gıda Sanayi Devlet Birliği Müdür Yardımcısı Maksat Annanepesov, Ahal ili Ekonomi ve Kalkınma Kurumu Müdürü Serdar Celilov, Türkmen Kimya Devlet Kurumu 'Garabogazsulfat' Üretim Birliği Başkanı Süleymannepes Nurnepesov, Daşoguz ili Belediye Başkan Yardımcısı Meretdurdı Gurbanov, Seydi ilçesi Petrol arıtma tesisleri müdürü, milletvekili Ramazan Durdıyev ile Maru ili Belediye Başkan Yardımcısı Jumanazar Annayev de devlet başkanlığı seçimi için aday oldu.

Türkmenistan Anayasası'nda yeni yapılan düzenlemeyle devlet başkanının görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı, 70 olan adaylık yaşı üst sınırı kaldırıldı.

Seçimi aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Bağımsız Devletler Topluluğunun (BDT) da aralarında olduğu uluslararası kuruluşlardan çok sayıda gözlemci takip ediyor.

Kaynak: AA