'Tepeli Pelikan'lar Uşak'ı Mesken Tuttu

Uşak'ın Eşme ilçesi Üçpınarlar Göleti'nde, koruma altındaki kuş türleri arasında yer alan tepeli pelikan kolonisi tespit edildi Son 2 yıldır bölgede görülen tepeli pelikanların göletteki balıklar nedeniyle bölgeyi tercih ettiği tahmin ediliyor Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Tekin: 'Bölgede yaptığımız sayımlarda 32 pelikanın gölet çevresinde kışı geçirdiğini tespit ettik, ekiplerimiz düzenli olarak gözetleme ve koruma faaliyetleri gerçekleştiriyor'.

SONER KILINÇ - Koruma altındaki kuş türleri arasında yer alan ve iç bölgelerde çok nadir görülen tepeli pelikanlar, son 2 yıldır Uşak'ın Eşme ilçesindeki Üçpınarlar Göleti'ni mesken tuttu.

Tepeli pelikanların, göletteki balık çeşitliliğinden dolayı bölgeyi tercih ettikleri tahmin ediliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kuş türleri arasında yer alan tepeli pelikanlardan 32'sinin bölgede kışı geçirdiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl da gölet çevresinde tepeli pelikan görüldüğünü ancak bu yıl sayının arttığını kaydeden Tekin, Karabatak, Ördek, Angıt, Leylek, Gri Balıkçıl gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapan gölet çevresinde ekiplerin sürekli gözetleme ve koruma faaliyeti yaptığını belirtti.

Tepeli pelikanların Dilek Yarımadası, İzmir Kuş Cenneti, Gediz Deltasında gözlemlendiğini, iç bölgelerde görülmesinin çok nadir olduğunu aktaran Tekin, 'Uşak gerek iklim, gerek yükseklik bakımından Tepeli Pelikan'ların çok nadir görülebileceği bir alan. Ancak Üçpınarlar Göleti'nde yaptığımız sayımlarda 32 pelikanın gölet çevresinde kışı geçirdiği tespit ettik. Ekiplerimiz düzenli olarak gözetleme ve koruma faaliyetleri gerçekleştiriyor, bölgeye gelip sayım yapıyor. Kuşların daha güvende olması için elimizden gelen çabayı harcıyoruz.' diye konuştu.

- Gölde İsrail sazanı bolluğu

Tepeli pelikanların bölgeyi tercih etmesinin göldeki balık çeşitliliği olabileceğini ifade eden Tekin, gölde bol miktarda İsrail sazanı bulunduğunu, bu balık türünün ekonomik olmadığı için tüketilmediğini, pelikanların beslenme sorunu yaşamadıkları için bölgeyi tercih ediyor olabileceğini kaydetti.

Tepeli pelikanların büyük kuşlar olduğunu ve rahat beslenebilecekleri sulak alanları tercih ettiklerine dikkati çeken Tekin, 'Bu kuşlar koruma altındaki türler arasında, kesinlikle avlanması yasak. Ekiplerimiz sürekli denetim yapıyor. Tepeli pelikanlar burada yuva yapmıyor, üreme dönemi bölgeden ayrılıyorlar. Uşak'ta gerçekleştirdiğimiz Biyolojik Çeşitlilik Envanter Çalışması'nda da tepeli pelikan varlığı yer alıyor.' ifadelerini kullandı.

Bölgedeki köylüler de 2 yıldır gördükleri tepeli pelikanların sayısının her geçen yıl arttığını belirttiler.

- Kuş türlerinin en büyüğü

Tepeli pelikan Avrupa'nın güneydoğusundan Hindistan ve Çin'e kadar yayılan bölgede bataklıklar ve sığ göllerde yaşıyor.

Geniş bir alana yayılmasına rağmen alt türü olmayan pelikanların ve yaşayan kuşların en büyüğü olan Tepeli Pelikanların uzunluğu 160-183 santimetre, ağırlığı 9-15 kilogram, kanat açıklığı da 290-351 santimetre arasında değişiyor.

Büyük albatroslardan sonra dünyanın en geniş kanat açıklığına sahip kuşlarından biri olan tepeli pelikan, göllerde, akarsularda, deltalarda ve haliçlerde yaşayıp, tamamen balıkla besleniyor.
Kaynak: AA