Gaziantep'te FETÖ'nün Darbe Girişimi Davası

Darbe girişiminin başarılı olması halinde sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görev alacak hakim savcı listesinde yer alan alan ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan cezalandırılması talep edilen 5 sanığın yargılanmasına başlandı Tutuklu yargılanan 4 sanıktan 3'ünün tahliyesine karar verildi.

Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarılı olması halinde kurulacak olan sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görev alacak hakim savcı listesinde yer alan ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan cezalandırılması talep edilen 5 sanığın yargılanmasına başlandı.

8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar eski askeri hakim Kadir Kurt ve askeri savcılar Abdulcelil Türkdoğan ile Erkan Karaatay ile avukatları katıldı. Eski askeri hakim Yusuf Aslan'ın tutuklu bulunduğu Midyat Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldığı duruşmaya, tutuksuz yargılanan Selahattin Karakaya ise katılmadı.

Söz alan Abdulcelil Türkdoğan, darbe girişimi günü Şırnak'ta askeri savcı olarak görev yaptığını belirterek, "Akşam saatlerinde, Şırnak tümen komutanı, iki tabur askerin, Cizre Havalimanı'na doğru yola çıktığını, Ankara'ya giderek askeri kalkışmaya katılacağını ve derdest etmemiz gerektiğini söyledi. Sonrasında şu anki 2. Ordu Komutanı aradı, kalkışmanın emir komuta zinciri dışında olduğunu belirterek gereğini yapmamı söyledi. Daha sonra Şırnak Başsavcısı aradı ve bana yetki verdiğini söyledi. Kalkışmaya katılanlardan derdest ettiklerimizi savcılığa ilettik. Savcı bey bana teşekkür etti. FETÖ'yle bağlantım yoktur, devletim adına görev yaptım." dedi.

Daha sonra tümene sıkıyönetim mahkemelerinin listesinin geldiğini ifade eden Türkdoğan, "Listede benim için Şırnak sıkıyönetim askeri savcı yardımcısı yazıyordu. Listenin kimin tarafından hazırlandığı hakkında bilgim yok. Zaten orada görevliydim, benden başka da kimse yok. O yüzden yazmış olabilirler. Benim örgütle bağlantım yok." diye konuştu.

- "Kafede otururken öğrendim"

SEGBİS ile bağlanan eski Şırnak askeri hakimi Yusuf Aslan, sözde sıkıyönetim direktifinde adının neden yazdığını bilmediğini belirterek, FETÖ'yle bağlantısı olmadığını savundu.

Diğer sanıkları tanıdığını, aynı yerde görev yaptıklarını kaydeden Aslan, darbe girişimini kafede otururken öğrendiklerini ve daha sonra tutuklandığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Melik Durmaz'ın, aynı yerde görev yapan diğer hakimin listede olmadığını belirtmesi üzerine sanık Aslan, "Kadir ile aynı kıdeme sahibiz, Oğuzhan bizden daha kıdemli ama neden ismi yer almadı bilmiyorum." ifadesini kullandı.

Başkan Durmaz, "15 Temmuz bir darbe girişimi midir?" sorusuna sanık "darbe girişimidir, birileri yapmıştır" dedi.

Durmaz'ın "kim yaptı?" sorusuna da sanık, "Yani anlatılan FETÖ terör örgütü diyorlar ama benim için kimin yaptığının çok önemi yok. Darbe darbedir. Bu olayın da mağduruyum. Pozisyonum gereği dışarı çıkmadım. Eğer askeri hakim olmayıp normal vatandaş olsaydım sokağa çıkıp mücadele ederdik." yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı Durmaz, "Ülke elden gidiyor bunun pozisyonu mu var? O zaman da mahkeme başkanıydım ama sokaklara çıktık." demesi üzerine sanık Şırnak'ta sokakların kapatıldığını öne sürdü.

- "Dolarlar düğünden kalma"

Sanık Kadir Kurt, sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görev alacakların belirtildiği listeyi, askeri hakimlerin bulunduğu WhatsApp grubunda gördüğünü ancak üstüne alınmadığını ve bu konuda suç teşkil eden hiçbir eylemi olmadığını savundu.

1 dolarlık banknota ilişkin savunma yapmaktan hicap duyduğunu belirten Kurt, "Kendi düğünümde yere atılan 1 dolarlardan biridir. Eşimin yeğeni toplamış. Bakkalda geçmiyor diye onu alıp gerçek para verdim. 1 doları da eşim 'cüzdanına koy, düğünümüzden hatıra kalsın' dedi. O yüzden sakladım." diye konuştu.

Başkan Durmaz'ın "sınavı nasıl kazandın?" sorusuna da sanık kendi emeğiyle kazandığını, mülakat notunun 60 olduğunu ve bu nedenle son sıralarda mesleğe girmeye hak kazandığını ancak FETÖ'cülerin ise çok daha yüksek puanla ve ilk sıralarda girdiğini söyledi.

Eski askeri savcı Erkan Karaatay da 15 Temmuz 2016'da akşam saatlerinde Game Of Thrones dizisini izlediğini o nedenle darbe girişiminden haberdar olmadığını, saat 23.00 sıralarında televizyondan öğrendiğini iddia etti.

Saat 24.00'te Türkdoğan ile görüştüğünü dile getiren Karaatay, "Kendisi 400'e yakın asker hakkında işlem yapıldığını söyledi. Ben de yardıma gelebileceğimi söyledim. O da yetkinin Şırnak Başsavcılığında olduğunu söyleyerek istemedi. Örgüt evlerinde kaldığım yönündeki beyanları gerçeği yansıtmamaktadır." dedi.

Cumhuriyet Savcısı Hasan Ceyhun, sanığın hukuk fakültesini hangi ilde okuduğunu ve nerelerde kaldığını sordu.

Sanık Karaatay, Erzincan'dan okuduğunu ve zaman zaman özel yurtlarda ve pansiyonlarda kaldığını söyledi.

Savcı Ceyhun, "Ben Erzincan'da kaldığım için soruyorum, senin iki alt döneminim. Orayı bildiğim için soruyorum. Erzincan'da o dönemde pansiyon yoktu." dedi. Bunun üzerine Başkan Durmaz'ın "kaldığın pansiyonun ismi ne?" şeklindeki sorusu karşısında bir süre duraksayan sanık, kısa süreli kaldığı için ismini hatırlamadığını söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Ceyhun, tutuklu sanıkların ev hapsiyle tahliyesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Durmaz, müzakere için verdiği aranın ardından ara kararı açıkladı.

Sanıkların kullandıkları telefonlarının darbe girişiminden 3 ay önce ve 3 ay sonrası için HTS kayıtlarının istenmesine, cep telefonlarının ayrıntılı dijital incelemelerinin yapılmasına karar verildi.

Sanıklar Kadir Kurt ile Yusuf Aslan'ın tutuklu kaldığı süre ve delillerin toplanması gözetilerek ev hapsi ve yurt dışı yasağıyla tahliyesine, Abdulcelil Türkdoğan'ın ise yurt dışı yasağı ve il sınırlarını terk etmeme tedbiriyle tahliyesine, Erkan Karaatay'ın ise tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Kaynak: AA