Fransa'da Sığınmacı Ve Yabancıların Durumu

Fransa Ombudsmanı Toubon: 'Ülkemizdeki yabancıların durumunda temel haklar bakımından net bir gerileme var'.

Fransa Ombudsmanı Jacques Toubon, ülkede temel haklar açısından net bir gerileme olduğunu kaydetti.

Fransa'da hakların savunucusu statüsüyle insan hakları, eşitlikler ve devlet-vatandaş ilişkileri hakkında anayasal yetkiye sahip Ombudsman Toubon, France Inter radyosunun canlı yayınına katıldı.

Uluslararası Göçmenler Günü'nde Fransa'daki göçmenler ve sığınmacıların durumunun iç açıcı olmadığını belirten Toubon, "Ülkemizdeki yabancıların durumunda, temel haklar bakımından net bir gerileme var." dedi.

Toubon, hükümetin yeni yılda Meclis'e taşımayı planladığı göç yasasındaki değişikliklere de işaret ederek, bunların uygulamaya geçirilmesi durumunda ülkesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) mahkum olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin kuzeyindeki Calais kentinde sığınmacıların maruz kaldığı uygulamaların yargıdan döndüğünü hatırlatan Toubon, Danıştayın aldığı "sığınmacıların barbarca muamele gördüğü" kararına değindi ve gelecek ay bölgeye bir inceleme heyetinin gönderileceğini açıkladı.

Toubon, hükümetin 12 Aralık'ta yayımladığı ve acil barınma merkezlerinden yabancıların çıkarılması talimatını içeren genelgeyi anımsatarak, bunun Fransa'yı zor duruma soktuğunu dile getirdi.

İçişleri Bakanlığında, 8 Aralık'ta acil barınma merkezleri hakkında düzenlenen bir toplantıya katılan yaklaşık 20 insani yardım kuruluşu, Fransa tarihinde ilk kez yapılacak bir uygulamayla bu merkezlerde kalanların kimlik bilgilerinin tespit edilip buradan çıkarılmasını öngören plana tepki göstererek toplantıyı terk etmişti.

Fransa İnsani Yardım Kuruluşları Federasyonu (FNARS), bakanlığın yayınladığı genelgenin iptali için Toubon'a şikayette bulunmuştu.
Kaynak: AA