Ünlü Şefler İstanbul'da Buluşacak

Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak ve Türkiye'nin önemli turizm ve gastronomi destinasyonları arasında yer almasını sağlamak amacıyla düzenlenen 3. Uluslararası Gastromasa Konferansı, 2 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak Dünyaca ünlü şefleri İstanbul'da bir araya getirecek konferansın bu yılki ana teması ise ürün olarak belirlendi Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: 'Damak tadıyla kültürü anlatmak en güzel yollardan biridir. Bu konu Türkiye için kıymetli'

Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak ve Türkiye'nin önemli turizm ve gastronomi destinasyonları arasında yer almasını sağlamak amacıyla düzenlenen 3. Uluslararası Gastromasa Konferansı, 2 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak.

Sözen Organizasyon tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek konferansa ilişkin detaylar, düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.

Organizasyon firması adına konuşan Gökmen Sözen, konferansın ana misyonunu Türkiye turizmine katkı sağlamak olarak belirlediklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bundan dolayı her yıl İstanbul'daki konferansın yanına Türkiye'nin önemli şehirlerine gastro tur detayını da ekledik. Bu yıl iki gün şeflerimizi Nevşehir'e Göreme Belediyesi'nin de katkılarıyla Kapadokya'ya götürüyoruz. Önümüzdeki sene ise UNESCO tarafından da tescillenmiş olan kıymetli gastronomi şehrimiz Gaziantep'e iki günlük bir seyahat gerçekleştireceğiz. Misyonumuz ve hedefimiz Gastromasa'yı dünşanın en iyi 5 gastronomi konferansı haline getirmek. 2020'den sonra ise Türkiye'nin gastronomi markası olurken dünyaya açılmayı ve konferansımızı yurt dışına taşımayı hedefliyoruz. İstanbul gibi jeopolitik, coğrafi ve tarihi dokusu eşsiz bir şehirde şeflerimize yapacağımız tarihi ve gastronomik turlar bizim için ve ülkemizin turizmi için de önem taşıyor."

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da turizm hareketinin odaklandığı alanların değiştiğine işaret ederek, yiyecek ve içecek kültürünün ise kendi tazeliğini ve güzelliğini korumaya devam ettiğini anlattı.

Türkiye'nin, dünyanın kalbi, dünyanın köprüsü olduğunu ifade eden Demircan, şunları kaydetti:

"Köprünün başı da İstanbul. Ürün çeşitliliği söz konusu. Eskiden Türkiye'de Akdeniz'deki deniz, kum ve güneş üzerinden bir turizm hamlesi yapmıştık. Daha sonra çeşitlendirdik, tarih, kültür, sanat, spor ve alışveriş oldu. Gurme ve Anadolu'nun zenginliklerini ise biz yeni yeni keşfetmeye başladık. Türkiye 81 ili kapsayan haritaya göre, 2 bin 500 çeşit yöresel tadımız varmış. Tabii bir numarada da Gaziantep 91 farklı çeşidiyle liderliği elinde tutuyor. Damak tadıyla kültürü anlatmak en etkili yollardan biri. Türkiye yeni bir kültür alanında kendini ifade ediyor. İnsanoğlunun hayatta var olabilmesi için yiyip içmesi gerekiyor. Damak tadıyla kültürü anlatmak en güzel yollardan biridir. Bu konu Türkiye için kıymetli. Tüm emek verenlere teşekkür ediyorum."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise gastronominin ekonominin önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, "Günümüzde artık şehirler yarışıyor. Dünya şehirleri ile yarışıyoruz. İnsani ve kültürel kalkınmanın ana damarı olan ürün çeşitliliği en önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor. Kendi mutfağımızı güçlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Ellerinde büyük bir hazine ve zenginliğin mevcut olduğunu anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Bunu dünyaya tanıtmalıyız. Gastronomi turizmine bağlı bölgesel kalkınma üzerinde büyük bir pasta var. Bu pastayı büyütmemiz gerekiyor. Gönüllülük ve beşeri sermaye üzerinde çok önemli bir noktayı yakaladık. Daha yolun başındayız, çok büyük bir pasta ve kalkınma modeli var. Bu pastayı eğer iyi yönetebilir, iyi bir yol haritası çıkarabilirsek, hepimizin görev alanlarını iyi tanımlarsak, çok kuvvetli bir zincir çıkacak. Güçlü bir yol haritası çıkarmamız gerekiyor, bunun bir şehir modeli değil, bir Anadolu ve Türkiye modeli, hazinesi ve kalkınması olduğunu görüyoruz. İnşallah güçlü bir çalışma modeli ile her şeyi birlikte başaracağız."

- Dünya gastronomisinin yıldızları İstanbul'da

Toplantıda verilen bilgiye göre konferansta, dünyanın en iyi şefleri kendi bölgelerinin özel ürünlerini kullanarak sahnede canlı olarak yemek pişirecek. Etkinliğin bir diğer özel içeriği ise ChefChat olacak. Tarihi değerleri ve eşsiz mutfak kültürüyle dünyada ünlenen, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Gaziantep ve damaklarda iz bırakan lezzetleri, bu yıl Gastromasa'da yer alacak. Konferansta ulusal ve uluslararası birçok marka stantlarda özel tadım etkinlikleri gerçekleştirerek konferansa renk katacak.

Mutfağın dünyaca ünlü yıldız şefleri; "The Best Chef" ödülüne layık görülen ve "Dünyanın En İyi 50 Restoranı" listesinin üçüncüsü Joan Roca, aynı listeye adını yazdıran Mauro Colagreco, Asya'nın En İyi 50 Restoranı listesinden Hiroyasu Kawate, İspanya'da Kralların pastacısı olarak anılan Paco Torreblanca, Latin Amerika’nın en iyi iki şefi seçilen Mitsuharu Tsumura ve Virgilio Martinez, dünyanın en iyi pasta şeflerinden Gianluca Fusto, Andrea Dopico ve 2016 yılında Latin Amerika'nın En İyi Kadın Şefi seçilen Kamilla Seidler başta olmak üzere birçok ünlü şef 2 Aralık’ta Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı'nda bir araya gelecek.
Kaynak: AA