Genç Çiftçi, İlk Hasadını Yaptı

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde genç çiftçi projesiyle istiridye mantarı yetiştirmeye başlayan Akyol, ilk hasadını yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki Ayşe Akyol, hibe desteğiyle başladığı istiridye mantarı yetiştiriciliğinde ilk hasadını yaptı.

Genç çiftçi projesi kapsamında 30 bin lira hibe desteği alan Akyol, Balarmudu Mahallesi'ndeki evinin bahçesinde bulunan 112 metrekare plastik serada, istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

Büyük bir hevesle başladığı işte başarılı olan genç çiftçi, ilk hasadını yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Akyol, AA muhabirine, ilk hasadında 950 kilogram ürün elde ettiğini söyledi.

Abisinin tavsiyesiyle mantar yetiştiriciliğine başladığını anlatan Akyol, "6 ay boyunca araştırmalar yaptım. Riskleri nelerdir, yapabilir miyim diye baktım. Daha sonrasında bir deneme yaptım, 20 metrekarelik bir odada kompostomuzu saman ve kepekle yaptık. 15 gün bir kuluçka dönemini geçirdi daha sonra mantarlar çıkmaya başlayınca verim aldık, yaptığımızın karşılığını almış olduk ve böylelikle biraz daha cesaretlendik." diye konuştu.

Serasını genişletme fikrine karşın genç çiftçi projesinden yararlanmak için girişimlerde bulunduğunu aktaran Akyol, bunun üzerine yüzde yüz hibe almaya hak kazandığını söyledi.

Aldığı 30 bin lira hibeyle tesisini kurduğunu ifade eden Akyol, ürünlerini ilk olarak semt pazarlarında ve sebze hallerinde satışa çıkardığını ardından çevre ilçeler ile Kahramanmaraş’a satış için gönderdiğini paylaştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Temizkan ise, genç çiftçiyi başarısından dolayı tebrik etti.

Akyol'un diğer gençlere de örnek olacağını aktaran Temizkan, "Çünkü köylerimizde gençleri tutmak hakikaten zor olmaktadır. Köylerimizi gençler terk etmekte, genç çiftçi projesiyle inşallah köye dönüşler başlayacaktır. Ayşe Hanım gibi gençlerimiz de bunlara örnek olacaktır." dedi.
Kaynak: AA