Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması (2)

'Geçen yıl karamsar tahminlerde bulunanlar Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu gördü. Şimdi 2018 yılına dair bir karamsarlık havası estirilmeye çalışılıyor. Bunu yapanlar nedense hep aynı kişiler' 'Mali disiplin ekonominin bir çıpasıdır. Biz burada büyüme hedefiyle istikrar dengesini bütçe dengesi üzerinden yürütmek durumundayız' 'İhracat gayet iyi gidiyor. AB'ye olan ihracatımız hızlı şekilde artıyor, turizmde güçlü bir toparlanma var. Çekirdek cari açık dengemizde iyileşmeyi görüyoruz ve bu son derece önemli'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıl karamsar tahminlerde bulunanların Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu gördüğünü belirterek, "Şimdi 2018 yılına dair bir karamsarlık havası estirilmeye çalışılıyor. Bunu yapanlar nedense hep aynı kişiler." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Türkiye İhracat Haftası'nın ikinci gün oturumuna katılan Ağbal, kamu maliyesinde çok güçlü hedeflerinin olduğunu, Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladıklarını, gelecek üç yılda güçlü bir ekonomik momentum hedeflediklerini söyledi.

Ağbal, ekonomide alınan önlem ve tedbirlerin etkilerinin görüldüğüne işaret ederek, 2016'nın son çeyreğinde daralan ekonominin dördüncü çeyrekte hızlı bir toparlanma yakaladığını, 2017'nin ilk iki çeyreğinde de yüzde 5'in üzerine büyüme yaşandığını anımsattı.

Bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü göstergelerindeki olumlu işaretlere vurgu yapan Ağbal, şunları kaydetti:

"2017 yılının ilk yarısında ihracatçılar büyümeye güçlü destek verdi ve büyüme rakamlarının yarıya yakınını ihracatçılarımız elde etti, hepsine teşekkür ediyoruz. Üçüncü çeyrekte büyüme trendinin artarak devam ettiğini görüyoruz. Bu bizi sevindiriyor. İhracat gayet iyi gidiyor. AB'ye olan ihracatımız hızlı şekilde artıyor, turizmde güçlü bir toparlanma var. Çekirdek cari açık dengemizde iyileşmeyi görüyoruz ve bu son derece önemli. Bankacılık sistemimiz bütün rasyolarında güçlü konumunu koruyor. Bu bizim için önemli bir gösterge."

- " "Mali disiplin ekonominin bir çıpasıdır"

Enflasyonla mücadelenin çok önemli olduğunu dile getiren Ağbal, cari açığın sürdürülebilir seviyede olması, işsizliğin tek haneye düşmesi gerektiğini aktardı.

Ağbal, kamu maliyesi dengelerinin Türkiye ekonomisinin güçlü göstergelerinden olacağını kaydederek, şu anda yüzde 2'lere kadar çıkan bütçe açığının gelecekte yüzde 1'lere kadar gerileyeceğini bildirdi.

Mali disiplin ve bütçe açığının ekonominin diğer alanlarını da etkilediğini ifade eden Ağbal, cari açığı orta ve uzun vadede aşağıya çekme konusunda almakta oldukları ve alacakları kararlar olduğunu anlattı.

Ağbal, şu anda Türkiye ekonomisinin en güçlü göstergelerinden bir tanesinin kamu maliyesi göstergeleri olduğunu belirterek, burada güçlü olunmasının ülkeye daha fazla kaynak girmesini sağladığını söyledi.

Bakan Ağbal, "Mali disiplin ekonominin bir çıpasıdır. Biz burada büyüme hedefiyle istikrar dengesini bütçe dengesi üzerinden yürütmek durumundayız." dedi.

- "2018 tedbirleri için 8 milyar lira ayrıldı"

Ağbal, yapılan reformların bir miktar kaynak gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Son iki yılda Türkiye ve Türkiye ekonomisi karşılaştığı tüm sıkıntılardan nasıl çıkabilmiştir? Yapmış olduğumuz tasarrufu ve imkânı kullanarak çıkmıştır. 2016 Ağustos'tan itibaren uygulamaya koyduğumuz bütün tedbirlerin kamu maliyesine etkisi 11 milyar liradır. 2018 yılı bütçesinde yine aldığımız tedbirlerin karşılığı olmak üzere bütçeye 8 milyar lira kaynak koyduk.

Eğer bizim bütçe disiplinimiz sürdürülebilir olmasaydı, bütçe dengemiz bu kadar güçlü olmasaydı bu imkanları kullanamazdık. Bütçe disiplininin sürdürülmesi, mali disipline dikkat edilmesi hiç kimseye zarar vermez. Tam tersine hepimize, tüm ekonomiye, millete katkı verir."

Ağbal, gelecek yıl yatırımların daha da artacağını, piyasada oluşan güven nedeniyle istihdamın dah da yukarıya geleceğini vurguladı.

Geçen yıl karamsar tahminlerde bulunanların Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu gördüğünü dile getiren Ağbal, "Şimdi 2018 yılına dair bir karamsarlık havası estirilmeye çalışılıyor. Bunu yapanların nedense hep aynı kişiler." diye konuştu.

- "İhracatçılara ayırdığımız kaynağı 4,2 milyar liraya çıkardık"

Ağbal, son 2 yılda çok önemli yapısal reformlara imza attıklarını kaydederek, TBMM'nin sürekli çalıştığını, ekonominin önünü açacak yasal düzenlemeleri arka arkaya yaptıklarını söyledi.

Bakan Ağbal, "Son iki yıldır ihracatçıya verdiğimiz kaynağı artırıyoruz. 2016'da bir milyar liraydı. 2017'de bunu 3 milyar liraya, 2018 yılında bunu 4,2 milyar liraya çıkardık. Çıkarmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

İhracatçılardan yakaladıkları artışı, motivasyonu, gücü, enerjiyi devam ettirmesini isteyen Ağbal, "Dünyada her bir yerde görüyorum, bu kadar güzel işler yapıyorsunuz, sizinle gurur duyuyoruz. Biz de hükümet olarak her yıl bütçeden ihracata daha fazla kaynak ayıracağız, bütçeden ihracatçının aldığı pay her yıl artacak." ifadelerini kullandı.

- "İhracatta 9 ayda 22,6 milyar lira KDV iadesi yaptık"

Ağbal, ihracatçılara yönelik KDV iadesi gibi yapılan veya çalışması süren düzenlemelerden bahsederek, bu konudaki reformları ihracatçıların talepleri doğrultusunda hayata geçirdiklerini bildirdi.

İhracatta KDV iadelerinde çok hızlı bir artış sağladıklarını dile getiren Ağbal, "Geçen yılın 9 ayında 17,5 milyar lira KDV iadesi yapmışız ihracatta. Bu yılın ilk 9 ayında 22,6 milyar lira. Yüzde 30 daha fazla KDV iadesi yapmışız ihracatçımıza, yani borcumuzu ödemişiz. Yeter mi yetmez. Daha çok alacağınız var, onu da biliyorum. İnşallah onu da KDV reformunda yapacağız." dedi.

Ağbal, TİM'in KDV reformuna ilişkin yaptığı çalışmayı kendileri ile paylaştığını anımsatarak, her kesimden gelen talebi dikkate aldıkları, harmanlayacakları taslak çalışmayı ihracatçılara, sivil toplum kuruluşları ile istişare edeceklerini söyledi.

(Bitti)
Kaynak: AA