AFAD Başkanı Güllüoğlu Açıklaması 'Arama Kurtarma Ekiplerimiz Bölgeye Sevk Edilmek Üzere Hazır Durumda'

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Irak’ın kuzeyinde meydana gelen depremle ilgili, “Muş’tan ve Van’dan toplamda 40 tane arama kurtarma teknisyeni ve uzmanını sınıra doğru sevk ettik. Ankara’da bulunan arama kurtarma ekiplerimizi de hazır hale getirdik. Irak makamlarından haber bekliyoruz” dedi.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Irak’ın kuzeyinde meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Depremin saat 21.18’de 7.2 şiddetinde meydana geldiğini kaydeden Güllüoğlu, “Deprem farklı yerlerde farklı şiddetlerde hissedildi. Depremin meydana geldiği nokta İran-Irak sınırı. Erbil, Kerkük, Süleymaniye şehir merkezlerinde birkaç binanın etkilendiği ve şuana kadar az sayıda ölü ve yaralı olduğu bilgisine ulaştık. Yine İran tarafından yapılan 6 can kaybı açıklaması var. Oradaki büyükelçilik, konsolosluk ve kriz merkezlerimiz vasıtasıyla Irak makamlarıyla irtibat halindeyiz” diye konuştu.

”Arama kurtarma ekiplerimiz bölgeye sevk edilmek üzere hazır durumda”

Depremin Türkiye’de bazı illerden de hissedildiğini ancak herhangi bir can kaybı ya da maddi hasarın yaşanmadığına dikkat çeken Güllüoğlu, “Türkiye’de depremin hissedildiği illerde yıkım var mı diye araştırdık. Şuana kadar herhangi bir binanın hasar aldığına, can kaybı ya da yaralı olduğuna dair bir haber ulaşmadı. Muş’tan ve Van’dan toplamda 40 tane arama kurtarma teknisyeni ve uzmanını sınıra doğru sevk ettik. Ankara’da bulunan arama kurtarma ekiplerimizi de hazır hale getirdik. Sağlık Bakanlığının ulusal medikal arama kurtarma ekipleri var. Onlar da hazır hale geldi. Hepsi bir uçakla sevk edilmeye hazır durumda bekliyor. Irak makamlarının yardım talebini bekliyoruz. Şuana kadar Irak makamlarından resmi bir açıklama gelmedi. Onlarla irtibat halinde, gelecek olan talebe göre ekiplerimizi göndermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Depremin üzerinden çok fazla zaman geçmediğini, hala sıcak saatlerin yaşandığını belirten Güllüoğlu, özellikle kırsal bölgelerde depremin tam olarak nasıl bir etkisi olduğunun, Irak ve İran’ın bunu kendi kapasiteleriyle halledip halledemeyeceğinin ilerleyen saatlerde belli olacağını dile getirdi. (ME-DK-Y)
Kaynak: İHA