'BİLDEF Anadolu Kültür Ve Kardeşlik' Projesi

Proje kapsamında dernek başkanları ve gazetecilerden oluşan 43 kişilik grup Bitlis'te temaslarda bulundu.

Bursa İl Dernekleri Federasyonunca (BİLDEF) hazırlanan, "BİLDEF Anadolu Kültür ve Kardeşlik" projesi kapsamında, dernek başkanları ve gazetecilerden oluşan 43 kişilik grup Bitlis'e geldi.

İlk olarak Seyir Tepesi'nden Bitlis'i izleyen ve ardından İhlasiye Medresesi'ne geçen grup, daha sonra Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım'ı ziyaret etti.

Rektör Yardım, grubun ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Bitlis'i tekrar eski tarihiyle gündeme getirmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Sadece şehir içinde birkaç yeri gezmenin bile Bitlis'in nasıl bir derinliğe sahip olduğunu anlamak için yeterli olduğunu belirten Yardım, "Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Osmanlı'nın önemli vilayetlerinden biri. Bundan sonraki durağınız Ahlat olacaktır. Orada devletimizin köklerini göreceksiniz. Geçmişte Kubbet-ül İslam unvanını kazanmış bir merkezden bahsediyoruz." dedi.

- "Tıp fakültesi olmazsa olmazlarımızdandır"

Üniversite bünyesindeki 5 fakülte, 3 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulunda 9 bin 146 öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Yardım, şunları kaydetti:

"Burada özellikle sağlık sektörüne dayalı gelişmeyi hedefliyoruz. Dosyamız hazırlandı, senatomuz onayladı. Dosyamız Yükseköğretim Kurumunda (YÖK) bekliyor. Ümit ediyorum ki bu konuda da kısa sürede sonuç alacağız. Tıp fakültesi olmazsa olmazlarımızdandır. Sağlık kampüsü planımız var. Tıp fakültesinin kurulmasının ardından sağlıkla ilgili diğer fakültelerin de oluşması için çalışmalarımız devam edecek. Bölgeye bu anlamda ciddi bir hizmet vereceğine inanıyoruz. Bölgede en yakın tıp fakültesi Van, Erzurum, Elazığ ve Diyarbakır'da var. Çok kısa sürede ulaşabileceğiniz bir tıp fakültemiz yok."

Bitlis'in göç veren bir kent olduğunu, göçü döndürmenin mümkün olmadığını ancak durdurmak için bir şeyler yapılması gerektiğini ifade eden Yardım, üniversitenin de buna katkı sunması gerektiğini ve iradelerinin de bu yönde olduğunu vurguladı.

Sanayi yönünden de kentte ponza ve perlitin önemli potansiyele sahip olduğunu anımsatan Yardım, "Temelde bütün hedefimiz şehrin reel sektörüyle ve reel dinamikleriyle beraber hareket etmek. Şehirde olan bütün dinamikleri tetikliyoruz. Ortak çalışabilme platformu oluşturuyoruz." dedi.

BİLDEF Başkanı Mustafa Dursun ise federasyonun 2013 yılında kurulduğunu ve Bitlis'in ziyaret ettikleri 7'inci il olduğunu anlattı.

Dursun, "İllerimizin eksikleri, neler yapabileceğimizi, sadece gidip oradaki kültürümüzü başka yerlere taşımak değil, oralardaki hemşehrilerimizin durumu, iş alemi, üniversite ve turizmi yerinde görüyoruz. Zengin bir kadroyla buraya geldik. 10'un üzerinde basın mensubu getirdik. Şahsen Bitlis'i bu derece tahmin etmiyordum ama geldik ve gördük ki çok farklı bir ortamla karşılaştık." diye konuştu.

Bursa'da faaliyet gösteren Bitlisliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Demir de Bitlis'te doğduğunu ancak Bursa'da doyduğunu dile getirerek, "Bursa'da doyunca da buraya özlem ve hasret duyuyoruz. Bir parçamız eksik olarak buraya dönmek istiyoruz. Burada hasret gidermeye çalışıyoruz. Bursa'da çok değerli iş adamlarımız ve değerlerimiz var." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA