Fas İstiklal Partisinin Yeni Lideri Nizar Barka

Fas İstiklal Partisi'nin (İP) 17’inci olağan genel kurulunda Nizar Barka'nın yeni parti lideri olarak seçildiği bildirildi.

Olağan genel kurul toplantısına başkanlık yapan partinin milletvekillerinden Nureddin Medyan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İP genel kongresinde Hamid Şabat’ın yerine Nizar Barka’nın yeni başkan olarak seçildiğini duyurdu.

Kayıtlı bin 284 delegeden bin 238'ünün oy kullandığını belirten Medyan, yeni başkan için yapılan seçime yüzde 96,24 oranında katılım sağlandığını belirtti.

Medyan, oylama sonucunda Hamid Şabat’ın 234 oyuna karşılık Nizar Barka’nın 924 oy aldığını kaydetti.

- Nizar Barka kimdir?

1964 Rabat doğumlu Barka, 5. Muhammed Üniversitesindeki hukuk eğitiminin ardından Fransa’daki Aix Üniversitesinde iktisat alanında yüksek lisans yaptı. 1981'den bu yana İP üyesi olan Barka, parti içerisinde çeşitli görevler aldı. 2011'de kurulan Abdulilah Benkiran hükümetinde İktisat ve Maliye Bakanı olarak görev alan Barka, Hamid Şabat’ın parti içerisinde güç kaybetmesinin ardından genel başkanlık için aday olacağını açıklamıştı.

- İstiklal Partisi

Fas’ın en eski partisi olma özelliğini taşıyan İP, Fas’ın Fransa’ya karşı mücadele verdiği sömürge yıllarında Abbas el-Fasi önderliğinde Fas Ulusal Hareketi’nin lider kadrosu ile 1944’te kuruldu. 1963’ten bu yana parlamenter sistemle yönetilen Fas’ta 60, 70 ve 80'li yıllarda hükümette yer alan İP, seksenlerin sonunda ve doksanlarda muhalefette yer aldı.

2007'de tekrar iktidara gelen parti, 2011'de "Arap Baharı”ndan etkilenen Fas’ta yeni anayasa değişikliği ile tekrar seçime giden ülkede, Adalet ve Kalkınma Partisinin (PJD) ardından ikinci parti olarak seçimlerden çıktı. PJD’nin kurduğu hükümette yer alan İP, 2013 yılında hükümetten ayrıldı.

2012 yılından bu yana partinin genel sekreterliğini yürüten Hamid Şabat liderliğinde, Ekim 2016’daki genel seçimlere katılan İP, 31 milletvekili alarak tarihi bir düşüş yaşadı. PJD’nin koalisyon görüşmeleri sonucu hükümette yer almadı.

Kaynak: AA