Sakarya'nın Hedefi Bisikletle Ulaşımda Dünya Kenti Olmak

AK Parti Sakarya Milletvekili Üstün:'Sakarya'da çocuklar daha yürümeye başladığı andan itibaren bisiklet sürmeyi öğreniyor. 7'den 77'ye herkes bisiklete biner. 70'li yaşlarını yaşayan kayınpederim, evinden bize bisikletle gelir'

COŞKUN ERGÜL - Bisiklet ulaşımında pilot il seçilen Sakarya'nın hedefi, bu alanda dünya kenti olmak.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya'nın ovaya kurulan bir şehir olduğunu söyledi.

Adapazarı isminin, Sakarya Nehri'nin iki kolunun ortası olduğunu ifade eden Üstün, şehrin düz bir coğrafyada kurulmasının avantajını yaşadığını kaydetti. Üstün, Sakarya'nın bisiklet kullanmaya çok uygun bir coğrafyaya sahip olduğunu ifade etti.

AK Parti'li Üstün, şehirdeki eğimin bazı yerlerde neredeyse binde 3, yani bisiklet sürmeye çok uygun olduğunu vurguladı. "Pedala bir kez basarak 100 metre gidebilirsiniz, yumurtayı yuvarlasanız dümdüz gider." diyen Üstün, Sakaryalıların bisikleti gündelik hayatında çarşıya, pazara giderken ulaşım aracı olarak kullanılmanın yanı sıra, sportif faaliyet olarak da kullandığını belirtti.

Sakarya'da bisikletin çok yaygın kullanıldığını, hatta hafif eşyaların kabinli 3 tekerlekli bisikletlerle taşındığını ifade eden Üstün, artık illerinden profesyonel bisiklet sporcuları yetişmeye başladığını bildirdi.

Ayhan Sefer Üstün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sakarya'yı, bisikletli ulaşımın sağlanması konusunda pilot il seçtiğini söyledi.

- "2020 Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası Sakarya'da yapılacak"

2020 Uluslararası Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası'nın Sakarya'da yapılacağını vurgulayan Üstün, Cumhurbaşkanlığı'nın bu şampiyonayı kendi himayelerine aldığını dile getirdi. Ayhan Sefer Üstün, Bu yılki MTB CUP yarışlarının ilkinin Sakarya'da gerçekleştirildiğini belirtti.

Üstün, Sakarya'da, çocukların daha yürümeye başladığı andan itibaren bisiklet sürmeyi öğrendiğini ifade ederek, "Genç yaşlı farketmez, herkes bisiklete biniyor. Arabası olan, 70'li yaşlarını yaşayan kayınpederim evinden bize ziyaretimize bisikletle gelir. Sakarya'da 7'den 77'ye herkes bisiklete biner." ifadesini kullandı.

Sakarya'nın, Türkiye'nin tamamına örnek olması gerektiğini vurgulayan Üstün, insanları bisiklete binmeye teşvik etmek için, bisiklet yollarının yaygınlaştırılması gerektiğine işaret etti. Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin bütün yeni projelerinde bisiklet yollarına mutlaka yer verdiğini, eski yollara da bisiklet kullananlar için ayrı güzergahlar yaptığını söyledi.

- "İnsanların bisiklet yollarından yürümemesi lazım"

Üstün, Sakarya'nın şu anda 18 kilometrelik bisiklet yoluna sahip olduğunu, çalışmalarla bisiklet yolu ağının 30 kilometreye çıkarılacağını söyleyerek, şehrin cazibe merkezlerine bisiklet yolları ile ulaşım sağlanacağını vurguladı.

AK Parti'li Üstün, belediyenin bisiklet yollarına ara duraklar da yaptığını ifade ederek, "Bisikleti duraktan oradaki bölüme bozuk para atarak alıyorsunuz, gittiğiniz yerdeki durağa da bırakıyorsunuz. Böylece insanlar bisiklete rahatlıkla binebiliyor." diye konuştu.

Araç sürücülerine, yollarda bisiklet kullananlara saygılı olmayı öğretmek gerektiğine işaret eden Üstün, "Araç sürücülerinin yollarda bisiklet kullananları kollaması, insanların da bisiklet yollarından yürümemesi lazım. Avrupa'da insanlar bisiklet yolundan yürüdüğü zaman büyük tepki gösterirler." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA