İnönü-Churchill Yenice Barış Görüşmesinin 74. Yıl Dönümü

Tarsus'ta, İnönü-Churchill Yenice Barış Görüşmesinin 74. yıl dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Yenice Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan programda daha sonra bando eşliğinde yürüyüşe geçen protokol üyeleri İnönü-Churcill Barış Parkı Salonu'ndaki etkinliğe katıldı.

Tarsus Belediye Başkan Vekili Hüseyin Boro, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 20. yüzyıldaki en vahşi savaşın dışında kalarak tüm komşuları arasında barışı yaşayan tek ülke olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında Yenice Tren İstasyonu'nda 1943 yılında çok önemli bir görüşme yapıldığını ifade eden Boro, bu yıl 74.'sü kutlanan bu buluşmanın tarihe 'Adana Görüşmesi' olarak geçtiğini anımsattı.

1 Eylül 1939'da Avrupa'da başlayan 2. Dünya Savaşının, 1943 yılına gelindiğinde dünyanın çeşitli ülkelerine yayıldığını ve tüm vahşetiyle devam ettiğini anlatan Boro, şöyle konuştu:

'Birçok ülke işgal edilmiş, şehirler yakılmış, yıkılmış ve özellikle Orta Avrupa devletleri üzerine adeta bir kabus gibi çökmüştür. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesinden hareketle devlet adamlarımız yurdumuzda her türlü güvenlik önlemlerini almakla birlikte bu savaşta kesinlikle tarafsız kalmayı kendilerine şiar edinmişlerdir. İşte 2. Dünya Savaşı'nın en çetin ve ihtiraslı günlerinin birinde 30 Ocak 1943'de İngiltere Başbakanı Churchill ve beraberindekiler uçakla Adana'ya gelmiş, oradan da büyük bir gizlilik içinde Yenice Tren İstasyonu'na geçmişlerdir. Balkanlar'da yeni bir cephe açmak amacıyla Türkiye'yi de savaşa girme konusunda ikna etmek üzere Yenice'ye gelen ve dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve beraberindeki heyetle görüşen Churchill, Türk heyetinin kazandığı diplomasi zaferinin ardından büyük bir hayal kırıklığıyla ülkesine dönmek durumunda kalmıştır. Böylece Türkiye, 20 yüzyıldaki en vahşi savaşın dışında kalarak tüm komşuları arasında barışı yaşayan tek ülke olmuştur.'

Anma etkinliğinde Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Engin Oba, Dışişleri Eski Bakanı Feridun Cemal Erkin ve Yenice İnönü-Churchill görüşmeleri hakkında bilgiler vererek o zamanki durumu anlattı.

Konuşmaların ardından protokol Beyaz Vagonu gezerek hatıra defterini imzaladı ve günün anısına fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA