Güneydoğulu Esnafın 2017'Den Beklentisi 'Huzur'

Hendek ve barikat olayları ile sokağa çıkma yasakları yüzünden kötü bir yılı geride bırakan Güneydoğu esnafı, 2017’den beklentilerinin ’huzur’ olduğunu belirtti.

Güneydoğulu Esnafın 2017'Den Beklentisi 'Huzur'
Terör eylemleri ve bu yüzden ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle kötü bir yılı geride bırakan Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman esnafı, 2017’den huzur, barış, birlik ve beraberlik beklediklerini kaydetti.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi esnaflarından Alaattin Çavuş, hükümetin kendileri için çıkardığı 50 bin liralık kredinin olumlu olduğunu belirterek, "2016’da çok fazla mağduriyet yaşadık, 4 ay kapalı kaldı iş yerlerimiz, bu dönemde bize kimse yardımda bulunmadı. Sur’un bir an evvel polis koridorundan açılması gerekiyor. Bu olmadığı sürece halkın rahat bir ortamda alışveriş yapması mümkün değil. Şu an vatandaşların yüzde 80’i AVM’lerde alışveriş yapıyor, buraya gelen tedirginlik yaşıyor. Bunun dışında Sur’a gelen yok zaten. Beklentimiz polis koridorunun açılması ve halkın Sur’a daha fazla yönelmesi, bunun için valiliğin de çalışma yapmasını bekliyoruz” dedi.

Sur esnaflarından Abdulkadir Güneş, "İnşallah daha güzel bir yıl olur esnaf için. Bereketli bol kazançlı huzurlu bir yıl olmasını umuyoruz. Kent büyüklerinin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Esnafa katkı verilmesini talep ediyoruz. 2016’da bir seneye yakın zarar yaşadık en azından bu sene, o zararımızı kapatmak için bize yardımcı olsunlar" diye konuştu.



“Esnaf önünü göremiyor”

Mardin esnaflarından Abdulvahap Baki, terör örgütü PKK’nın çukur siyasetinden en çok esnafın etkilendiğini anlatarak, “2016 yılı içerisinde kiramızı dahi çıkartamaz olmuştuk. 2017 yılından da pek fazla bir umudumuz yok. Herhangi bir beklentimiz olmadığı için kısa bir zamanda işyerinin kapısına kilit vurmayı düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

Mehmet Yertüm, esnafın şuan önünü göremediğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“2016 yılı çok iyi de çok kötü de geçmedi. 2017 yılı için de verecek bir cevabımız yok. Bizim yaşadığımız her şey 90 dakikalık bir futbol maçı gibidir. Golü atacak belli değil golü yiyecek belli değil. Şuan Türkiye’de ne olduğunu bilemiyoruz ve kestiremiyoruz. Bir esnaf olarak şuan önümü göremiyorum.”

Siirt’te 55 yıldır esnaflık yapan İsa Danış, 2016 yılının Türkiye açısından şiddet dolu bir yıl olarak geçtiğini aktararak, "2017 yılında Allah’tan dileğim 2016 yılı gibi olmasın. 2016 yılı Türkiye için çok zararlı geçti. Çok şehit verdik, çok analar ağladı. Sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya barış, kardeşlik, huzur getirmesini, kan dökülmeden birlik beraberliğe vesile olmasını diliyorum” dedi.

İsmet Ertaş, huzur beklediklerini dile getirerek, “Evvela huzur, güven ve barışın hakim olmasını temenni ediyorum. Çünkü huzur ve güven olmadığı takdirde ekonomik gelişme olmuyor. Huzur olmasa kimse parasını getirip yatırım yapmaz. Öncelik barış ve huzur olması gerekiyor" diye konuştu.



“Aynı acıları yaşamak istemiyoruz”

Batman’da esnaflık yapan ve Nusaybin’deki terör olayları yüzünden buraya geldiğini kaydeden Cemal Bozkurt, şunları söyledi:

“Terör nedeniyle kaybettiğimiz memleketimiz, evimizi ve işyerimizi tekrar geri istiyoruz. Bu acıları 2017 yılında tekrar yaşamak istemiyoruz. Tekrar güzel günleri birlik beraberlik içinde yaşamak istiyoruz."
Kaynak: İHA