Altın Değil 'İngilizce Günü' Düzenliyorlar

GASMEK'te yabancı dil eğitimi alan öğrenciler, kurdukları 'Gengclub' ile evlerde altın günlerine benzer 'İngilizce Günü' düzenleyerek yabancı dillerini geliştirmeyi hedefliyor GASMEK Dil Zümre Başkanı Çopursuz: 'Adeta evlerde altın günü düzenliyoruz. Altın günlerinden faklı olarak ise oyunlar ekledik. Oyun ağırlıklı tamamen İngilizce konuşma etkinliği. Bu kulüpte yasak olan sadece Türkçe konuşmak' Kursiyer Öksüz: 'Kulübe başlamadan önce klasik konuşma şeklinde İngilizce biliyordum ancak artık kendimi rahatlıkla ifade edebiliyorum'

ÖZKAN BEYER - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kurslarında (GASMEK) İngilizce dil eğitimi alan öğrencilerce kurulan 'Gengclub' topluluğu, evlerde altın günlerine benzer 'İngilizce Günü' düzenleyerek kısa sürede yabancı dillerini geliştiriyor.

GASMEK'te İngilizce dil eğitimi alan öğrenciler, yabancı dil bilgisini ilerletmek için yaklaşık 2 yıl önce 'Gengclub' adını verdiklerini bir topluluk kurdu.

Topluluk bünyesinde bir araya gelen öğretmen, öğrenci, ev hanımı ve iş adamları, haftanın belirli günlerinde bir üyelerinin evinde 'İngilizce Günü'ne katılıyor.

Evde bir araya gelen topluluk üyeleri, yabancı dil sohbetlerinin yer aldığı kart oyunları ve çarkıfelek gibi oyunlar da oynuyor. Türkçe konuşmanın 'yasak' olduğu 'İngilizce Günü'yle yabancı dil bilgilerini geliştirebiliyor.

- 'Genel sorunu İngilizce öğrenip konuşamamak'

GASMEK Dil Zümre Başkanı Hatice Kübra Çopursuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Gengclub' topluluğunun şu anda aktif olarak 35 üyesi bulunduğunu ancak genel itibarıyla 110 üyeleri olduğunu belirtti.

Öğrencilerin kursta öğrendiklerini günlük yaşamlarında kullanamadıklarını fark etmeleri üzerine kulübü kurduklarını anlatan Çopursuz, şöyle devam etti:

'Genel sorunumuz İngilizce öğrenip bunu konuşamamaktır. Öğrencilerimizle bir araya gelerek tamamen İngilizce konuşmaya dayalı bir kulüp kurduk. Bu topluluğu kurmamızın yegane amacı öğrencilerin bu dilleri kullanamamaları. Kulüp arkadaşlarımızın bir araya gelerek böyle bir kulüp kurduk.'

- 'Güzel sonuçlar aldık'

Çopursuz, kurdukları Gengclub çerçevesinde bugüne kadar birçok faaliyet düzenlediklerini aktardı. Bu süreçte birçok yardımlaşma faaliyetinde bulunduklarını dile getiren Çopursuz, şunları söyledi:

'Çoğu zaman birbirlerimizin ziyaretlerine gidiyoruz. Dilin kullanılması gereken yerlerde tamamen İngilizce konuşuyoruz. Bu tarz etkinliklerimiz oldu. Oynadığımız oyunlardan birisi çarkıfelek oyunu. Bunun önemli olması tamamen İngilizce konuşulması. Burada belirlenmiş konularla ilgili bir anda fikir vermeleri ya da bir anda yorum yapabilmeleridir. Bu çok önemli. Bir anda karşılarına çıkan bir konu hakkında bilgi vermelerini önemsiyoruz. Onun dışında tabu mantığında kart oyunları var. Kartta çıkan konuları anlatma anlamında, yorumlama noktasında oyunlarımız da oldu. Tamamen konuşma etkinliğine dayalı olduğundan daha hızlı bir şekilde ifade etmeleri sağlandı.'

Kulübün 2 yıl önce kurulduğunu, bu tür eğitici kart oyunlarıyla grup üyeleri arasında bir aile ortamının doğmasının sağlandığını ifade eden Çopursuz, 'Kulüp kurulduktan sonra bunun farkındalığını gördük. Çoğu üyemiz İngilizce konuşamıyordu. Sonrasında çok çok gelişti. Topluluğa farklı ülkelerden üyeler de katıldı. Onların konuşma şekillerinden de yararlanıldı. Farklı ülkelerde konuşulan İngilizce'yi duydular. İngilizce ile hiç alakası olmayanlar İngilizce'yi rahat konuşmaya başladılar. Çok güzel sonuç aldığımızı ifade edebilirim.' değerlendirmesini yaptı.

Gengclub kurulmasındaki amacının tamamen dil geliştirmeye yönelik olduğuna işaret eden Çopursuz, şöyle konuştu:

'Adeta evlerde altın günü düzenliyoruz. Altın günlerinden faklı olarak ise oyunlar ekledik. Oyun ağırlıklı tamamen İngilizce konuşma etkinliği. Bu kulüpte yasak olan sadece Türkçe konuşmaktır. Topluluğumuzda ilkokul öğrencileri de var, emekli olan kişiler de. Bu nedenle yaş ortalamamız yok. 'Türkler, İngilizce konuşamaz' olgusunu insanların kafalarından çıkartmayı hedefliyoruz.'

- 'Pratiğe döküyoruz'

Topluluk üyelerinden öğrenci Mesut Öksüz de İngilizcesini geliştirmek için topluluğa katıldığını belirtti.

Düzenlenen etkinliklerden verim aldığını vurgulayan Öksüz, 'Öğrendiklerimizi pratiğe döküyoruz. Kulübe başlamadan önce klasik konuşma şeklinde İngilizce biliyordum ancak artık kendimi rahatlıkla ifade edebiliyorum. Evlerde bu tür etkinliklerin düzenlenmesi aramızdaki samimiyeti arttırıyor.' dedi.

Topluluk üyesi ev hanımı 40 yaşındaki Fazilet Uzdilli de böyle güzel bir ortamda bulunmaktan çok mutlu olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

'Bu durumu çok sağlıklı buluyorum. Bu sayede kaynaşma oluyor. Eskilerdeki gibi ev sohbetlerin İngilizce versiyonu oluyor. Ayrıca İngilizce öğrenecek çocuklarımın da bunlardan faydalanmasını sağlıyorum. Çok güzel bir arkadaş ortamı var.'
Kaynak: AA