Myanmar'da 21. Asır Panglong Konferansı

Konferansın ilk oturumunda taraflar birbirini dinledi.

Myanmar'da hükümet ile etnik gruplar arasında devam eden 'dünyanın en uzun iç savaşını' bitirmek üzere toplanan 21. Asır Panglong Konferansı'nın ilk oturumu taraflar arasında anlaşma sağlanamadan sona erdi.

Ülkede, 11 silahlı etnik grubun oluşturduğu Birleşik Milliyetler Federal Konseyi (UNFC) Başkan Yardımcısı Naing Hantha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk görüşmenin taraflara kendi görüşlerini sunma imkanı sağlamayı amaçladığını, bu sebeple henüz bir anlaşmaya varılamadığını belirtti.

Naing Hantha, 'Konferans iyi bir başlangıç ve bizler, görüşmeler yoluyla yavaş yavaş karşılıklı güven inşa edeceğiz.' dedi.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, yaptığı konuşmada, çarşamba gününden bu yana devam eden konferansı barış inşası sürecinin bir parçası olarak değerlendirdi.

İlgili tarafların, ülkenin sorunlarının konferansta özgürce tartışıldığından endişe duymamalarını isteyen Suu Çii, 'Barış hedefimize ulaşmak için sürekli çok çalışmamız gerekiyor. Burada bir sorun yokmuş gibi davranmak tehlikeli olur.' dedi.Siyasi yönetim ve güvenlik temasıyla başkent Nepido'da düzenlenen konferansa, merkezi hükümet, ordu ve etnik toplulukları temsil eden 92 siyasi partinin yanı sıra gerilla gruplarının temsilcilerinden oluşan toplam 750 delege katıldı.

Konferans yarın sona erecek.

8 Kasım 2015 genel seçimlerini kazanarak iktidara gelen Demokrasi İçin Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) siyasi açılımı olarak da değerlendirilen konferansta, ülkenin çeşitli bölgelerinde siyasi bağımsızlık ve otonom yönetim talep eden etnik unsurlarla anlaşma hedeflenmişti.

Suu Çii, konferansın açılış konuşmasında, hükümetinin, isyancı gruplara eşit haklar sağlayacağını ve tarihi barış anlaşmalarına saygı duyacağını ifade etmişti.

Bağımsızlığını 1948'de ilan eden ülkede, 1947'de yapılan Panglong Konferansı, Suu Çii’nin babası ve ülkenin kurucuları arasında sayılan Aung San tarafından organize edilmişti. Bu toplantıda Burma etnik çoğunluğu ile azınlıklar arasında varılan anlaşmada federal yönetim sistemi benimsenmişti. Ancak Aung San bağımsızlıktan kısa bir süre önce suikaste kurban gitmiş, bağımsızlık sonrasında da ülkede sivil yönetimin yerine askeri rejimler egemen olmuş, bu nedenle federal yönetim sistemi hayata geçirilememişti. Ülkede 1988 yılında başlayan demokrasi gösterileri sırasında hareketin liderliğini üstlenen Suu Çii, 25 yıllık mücadelesi sonunda kurduğu NLD'yi geçen yılki seçimlerde iktidara taşımıştı.
Kaynak: AA