'Darbe Girişimine Boyun Eğmeyen Ekonomi, Güçleniyor'

UTSO Başkanı Kandemir: '15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisi güçlü refleks sergiledi, küçük dalgalanmalar dışında olumsuzluk yaşanmadı. Hükümet çok yerinde tedbirler aldı, faiz indirimi, teşvik paketi gibi müdahaleler olumlu etki yarattı. Darbe girişimine boyun eğmeyen Türkiye, bu süreçten başta ekonomi her anlamda güçlenerek çıkacak' UOSB Başkanı Ağaoğlu: 'Darbe girişiminin ardından ekonomik veriler her geçen gün iyiye gidiyor. Türkiye bu sürece tek yürek direndi, ekonomi güçlenmeye devam ediyor'

SONER KILINÇ - Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Selim Kandemir, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomide küçük dalgalanmaların dışında olumsuzluk yaşamadığını belirterek, 'Darbe girişimine boyun eğmeyen Türkiye, bu süreçten başta ekonomi her anlamda güçlenerek çıkacak' dedi.

Kandemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisinin güçlü bir refleks sergilediğini, geçen süreçte küçük dalgalanmaların dışında ekonomide olumsuzluk yaşamadığını belirtti.

Hükümetin darbe girişiminin ardından aldığı tedbirleri 'çok yerinde' olarak değerlendiren Selim Kandemir, faiz indirimi, teşvik paketi gibi müdahalelerin olumlu etki oluşturduğunu ifade ederek, 'Darbe girişimine boyun eğmeyen Türkiye, bu süreçten başta ekonomi her anlamda güçlenerek çıkacak, kimsenin bundan endişesi olmasın' diye konuştu.

Ekonomide güven ortamının her geçen gün artığını, iç piyasalardaki likidite sorunun da kısa vadede aşılacağını belirten Kandemir, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu vurgulayarak, 'Biz 2001 yılında Anayasa kitapçığının atılmasıyla yaşananları iyi hatırlıyoruz. O süreçte bir günde borcumuz iki katına çıkmıştı. 15 Temmuz'dan sonra bunların hiçbiri yaşanmadı, çünkü artık daha güçlü bir ekonomimiz var. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri yüksek, güçlü dinamiklere sahibiz. Bence şu an hiçbir sıkıntımız yok. Hükümetin motivasyonu çok yüksek, alınan tedbirler yaşanması muhtemel olumsuzlukların önüne geçiyor, inşaat sektörü destekleniyor, kısa vadede olumlu yansımalar artacak.' değerlendirmesini yaptı.

İş dünyasının ekonomik verileri yakından takip ettiğini, piyasaların anlık tepkilerine olumlu yanıtlar verdiğini kaydeden Kandemir, 'Bugün ekonomiyi konuşabiliyorsak, bunu darbe girişiminin başarısız olmasına borçluyuz. Darbe gerçekleşseydi, bugün ekonomiyi konuşmayı bırakın ülkemiz biterdi.' ifadelerini kullandı.

Kandemir, şöyle devam etti:

'Büyük bir badireyi kısa sürede atlattık, ekonomimiz daha da güçlenecek. Sektörel anlamda teşviklere ihtiyacımız var, ümit ediyorum bunlar da gerçekleşecek. Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi ekonomiyi olumlu etkiliyor. İran pazarı bizim için çok önemli. İran'ı doğru okumak gerek, iş dünyası doğru adımları atarsa kısa ve orta vadede değil belki ama uzun vadede bu pazar bize katkı sağlayabilir.'

- 'Rus ve İran pazarları önemli'

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Halil Ağaoğlu ise darbe girişiminin ardından ekonomik verilerin her geçen gün iyiye gittiğini belirtti.

Türkiye'nin bu sürece tek yürek direndiğini, ekonominin güçlenmeye devam ettiğini ifade eden Ağaoğlu, 'Hükümetimizin darbe girişiminin ardından aldığı ekonomik önlemler çok yerinde ve gerçekçiydi. Bizim üretmek, ürettiğimizi yurt dışına satmaktan başka çaremiz yok. Kısa vadede üretim maliyetlerini düşürmek için enerji ve istihdam desteği verilmesi sanayiciyi rahatlatır. Sanayicinin enerji maliyetleri çok yüksek, yüzde 20'lik bir enerji desteği bizi uçurur.' değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğin son bulması ve ilişkilerin iyileşme sürecine girmesinin umut verici olduğunu aktaran Ağaoğlu, 'Rusya ile ilişkilerin iyileşmesi süre alacak, ancak olumlu sinyaller alıyoruz. Yeniden Rus pazarında olmamız geleceğe yönelik umut veriyor. Keza İran pazarı da önemli, ancak bizim bu pazarlarda etkin olmamız zaman gerektirir. Bu ülkelere ihracatımızı artırmak için teşvik edici küçük müdahalelere ihtiyaç var. Hükümetimizin bu müdahaleleri kısa sürede yapacağını düşünüyorum. Birlik ve beraberliğimiz sayesinde bu gün ayaktayız, her anlamda bu birlik beraberliği motivasyonu koruyup, çok çalışmamız, çok üretmemiz gerekli.' diye konuştu.
Kaynak: AA