Antep Fıstığında Rekora Doğru

Geçen yıl 52 bin tonu Gaziantep'te olmak üzere 120 bin ton Antep fıstığı hasadının yapıldığı Türkiye'de, üreticiler bu yıl verimli bir hasat dönemi geçirmenin sevincini yaşıyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karayılan: 'Gaziantep'te 75 bin ton, Türkiye'de ise 175 bin tondan fazla hasat bekliyoruz'.

KEREM KOCALAR - Türkiye'de, Antep fıstığı rekoltesinde rekor bekleniyor.

Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antep fıstığının Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu söyledi.

Antep fıstığının özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa gibi Güneydoğu Anadolu illeri için gelir kapısı olduğunu ifade eden Karayılan, rekoltedeki dengesizlik yüzünden zaman zaman üreticisini üzen fıstıkta bu yıl rekolte artışı beklediklerini kaydetti.

Geçen yıl Gaziantep'te 52 bin ton Antep fıstığı hasadı yapıldığını anlatan Karayılan, şöyle konuştu:

'Aynı rakam ülke genelinde 120 bin ton civarındaydı. Bu yıl ise Gaziantep'te 75 bin ton, Türkiye'de ise 175 bin tondan fazla hasat bekliyoruz. Bu yıl verim yüksek. Üreticiler adına çok seviniyoruz. Oysa ki bugüne kadar Gaziantep'te en çok hasat 52 bin ton olarak geçen yıl, ülke genelinde de şimdiye kadar 150 bin tonun üzerine çıkan hasat olmamıştı. Yani inşallah bu sene rekor bir hasat gerçekleştireceğiz.'

- Fiyat dengesi şart

Karayılan, fıstığın verimine göre fiyatlarda önemli değişikliklerin olabildiğine işaret etti.

Bu konuda fiyat dengesinin sağlanmasının şart olduğuna değinen Karayılan, 'Bu anlamda bizlere önemli işler düşüyor. Bizlerin, odalar, üreticiler ve ziraat odalarıyla bir araya gelip bu yönde çalışma yapması lazım. Bu anlamda girişimlerimiz mevcut. İnşallah en kısa zamanda üreticinin fiyat karmaşasını engelleyecek çalışmaları da hayata geçireceğiz.' diye konuştu.

- 'Yeni rekorlar bize bağlı'

Antep fıstığı rekoltesinde bu yıl beklenen hasadın yeni bir rekor olacağını bildiren Karayılan, şu bilgileri verdi:

'Bu rekor hepimize bağlı. İl müdürlüğü ve bakanlık olarak bizler, üreticilerimize gereken kolaylığı sağlıyoruz. Mesela damlama sulama ve budama konusunda üreticilerimizi bilgilendirirken destekleme ve kalifiye eleman gibi konularda da desteklerimiz oluyor. İnşallah rekolte bundan sonra, her yıl yeni rekorlara koşar. Çünkü yaptığımız çalışmalar uzun vadede bölgeyi kalkındıracak çalışmalar.'
Kaynak: AA