Tüketicilere 'Tatilde Bilinçli Harcama Yapın' Çağrısı

TÜDER Genel Başkanı Küçük: 'Yaklaşan Ramazan Bayramı ve yaz mevsimi nedeniyle tüketicilerimizin harcamalarında artış ortaya çıkabilmektedir. Tüketicilerimiz, bayramda ağızların tadının kaçmaması için ihtiyaçları kadar harcama yapmalı'

ÖMER ÜRER - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Ramazan Bayramı ve yaz aylarında giderlerin artması nedeniyle tüketicilere ihtiyaçlarından fazla harcama yapmamaları çağrısında bulundu.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bitimine yaklaşıldığı için vatandaşların tatil ve izin psikolojine girdiğini söyledi.

Bayramda alışveriş, tatil ve yiyecek giderlerinin çoğaldığını vurgulayan Küçük, 'Yaklaşan Ramazan Bayramı ve yaz mevsimi nedeniyle tüketicilerimizin harcamalarında artış ortaya çıkabilmektedir. Tüketicilerimiz, bayramda ağızlarının tadının kaçmaması için ihtiyaçları kadar harcama yapmalı.' dedi.

- 'Her alıveriş sonrası mutlaka fatura alın'

'Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız.' diyen Küçük, kredi kartlarının kişilerin parası değil, bankaların sağladığı borç olduğuna dikkati çekti.

Küçük, her alışverişten sonra mutlaka fatura ya da fiş alınması gerektiğini ifade ederek, 'Kredi kartıyla alışveriş yapıyorsak, toplam ödeme ile karttan çekilen tutarı mutlaka karşılaştırmalıyız. Harcama tutarından fazla bir çekim söz konusu ise hemen itiraz etmeli, düzeltme yaptırmalıyız.' diye konuştu.

Ürünlerin son kullanma tarihine, saklama şartlarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Küçük, bozulmuş, ambalajı açılmış ürünlerin satın alınmaması ve raf fiyatı ile kasa fiyatının aynı olmaması halinde, itiraz ederek düşük fiyatın uygulanmasının talep edilmesi tavsiyesinde bulundu.

- Mükerrer biletlere ve paket turlara dikkat

Şehirlerarası yolculuklarda, aynı koltuk için mükerrer bilet satışı yapılabildiğini, bu sorunun her bayram birçok vatandaşın mağduriyetine yol açtığı anlatan Küçük, 'Bileti ve ödeme belgesini mutlaka saklamalıyız. Rezervasyonlarımızı bir an önce bilete dönüştürerek, mükerrer bilet satışını önlemeliyiz. Yolda kalıp sevdiklerimize ulaşamama üzüntüsünün yanında yaşayacağınız can sıkıntısı yüksek olacaktır. Böyle ihtimalleri göz önüne almalı, tedbirli davranmalıyız.' şeklinde konuştu.

Küçük, turizm yörelerine seyahat edecek yolcuların, paket turlar kapsamında aldıkları hizmetlerin eksik ya da paket kapsamı dışında olmamasına dikkat etmeleri gerektiğine işaret ederek, bu durumu mutlaka belgelemeleri uyarısında bulundu. Küçük, şunları kaydetti:

'Gidilen turizm tesisinde, pakette vadedilen hizmet ile mevcut hizmetin farklı olması, yemek, oda temizliği, oda konforu gibi konularda yaşanan sorunların fotoğraf ve tutanakla mutlaka belgelenmesi, turizm tesisi yetkililerine sorunların iletilmesi gerekmektedir. Ayrıca sorun yaşanan işletme hakkında Turizm Bakanlığı ve TURSAB'a şikayet dilekçesi verilmeli, maddi kayıplarla ilgili Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemesine başvurulmalıdır.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA